Highlights Agroberichten Buitenland

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwradennetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 53 landbouwteams actief in ruim 70 landen.

Twee benoemingen nieuwe landbouwraden 2019

Onlangs zijn twee nieuwe landbouwraden benoemd die komende zomer zullen beginnen in Cairo en Kiev. Deze benoemingen zijn een aanvulling op eerdere benoemingen in februari van dit jaar.

Twee benoemingen nieuwe landbouwraden 2019

Nederlands broedei populair in Rusland

De markt voor de afzet van broedeieren uit Nederland ziet er komende jaren goed uit. Vooral de vraag vanuit Rusland, het Midden-Oosten, Centraal Azië en Afrika groeit. Dat is de verwachting van pluimvee-analist Nan-Dirk Mulder van Rabobank.

Nederlands broedei populair in Rusland

Gedwongen streep door fusie Sainsbury’s en Asda

De Britse mededingingsautoriteit blokkeert de voorgenomen fusie tussen de grote supermarkten Sainsbury’s en Asda. Na een uitvoerig onderzoek is de conclusie van de Competition and Markets Authority (CMA) dat het samengaan zou leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit en verslechterd aanbod, door een substantiële vermindering van concurrentie op nationaal en lokaal niveau.

Gedwongen streep door fusie Sainsbury’s en Asda

CRA-W: waar landbouwkennis tot stand komt, België

Onlangs bracht het Nederlandse landbouwteam in Brussel een bezoek aan het Waals onderzoeksinstituut voor landbouw CRA-W (Centre Wallon de Recherches Agronomiques).

CRA-W: waar landbouwkennis tot stand komt

Spanje: welke retailer zet zich het meest in voor het terugdringen van plastic?

Volgens een ranking van Greenpeace onder de belangrijkste retailers in Spanje is de supermarktketen Eroski het actiefst in de strijd tegen plastic. Eroksi scoorde een 6,2 dankzij haar doelstelling om ten minste 20% van haar wegwerpplastic te verminderen voor 2025.

Spanje: welke retailer zet zich het meest in voor het terugdringen van plastic ?

Poland: Disproportions between prices which farmers received and selling in retail

The Office of Competition and Consumer Protection (UOKiK) in Poland took a closer look on the disproportions between prices for fruits and vegetables which farmers receive and prices of the same products sold in retail chains.

Disproportions between prices which farmers received and selling in retail

Oezbeekse landbouw in stroomversnelling

De ontwikkelingen in de agrarische sector in de voormalige Sovjet-republiek Oezbekistan gaan snel. Dat biedt mogelijkheden voor bedrijven uit de Nederlandse agrofoodsector. Een aantal Nederlandse bedrijven waaronder Geerlofs Koeltechniek (Rijswijk) en Van der Ploeg International (Leeuwarden) zijn al jaren actief in Oezbekistan.

Oezbeekse landbouw in stroomversnelling

Project van Van der Ploeg in Oezbekistan
© Van der Ploeg

Myanmar added farmed fish products to EU export

Myanmar has recently expanded its total marine export products to the EU by adding farmed fish products which now include the Rohu, Mrigal, Katla, Carfu fish species, river catfish, barbus fish, spotted prawn, white prawn and soft shell crab. The expansion started in May, 2019.

Myanmar added farmed fish products to EU export

Kansen in de pluimveesector in Indonesië

De Indonesische pluimveesector groeit naar verwachting het komende decennium met 7% per jaar. Om aan de toenemende lokale vraag naar pluimveeproducten te voldoen moet de lokale productiviteit omhoog.

Kansen in de pluimveesector in Indonesië

Launch of the Food Security Call Qatar

Qatar National Research Fund (QNRF) in collaboration with the Ministry of Municipality & Environment in Qatar announced the launch of the first cycle of the Food Security Call.

Launch of the Food Security Call Qatar

Nederland actief in Marokkaanse melkveehouderij

Ontwikkeling van de melkveehouderij in Marokko staat hoog op de agenda van het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Rabat. Kernthema’s zijn productiviteitsverbetering en verduurzaming. Binnenkort start het derde boerenproject.

Nederland actief in Marokkaanse melkveehouderij

Latest Developments in Tanzania’s Poultry Sector

The Poultry Impact Cluster will launch in Moshi, Tanzania. This impact cluster is a three-year program in which a consortium of Dutch companies aim to strengthen Tanzania’s poultry sector. The launch will be organized by the Netherlands-Africa Business Council (NABC).

Latest Developments in Tanzania’s Poultry Sector

Marktkansen in Uruguay voor de Nederlandse agribusiness

Het Engelstalige rapport “Agricultural market opportunities in Uruguay: an analysis of dairy, greenhouse farming and the bovine meat industry”, is verschenen met als focus de vraag: welke marktkansen zijn haalbaar voor de Nederlandse agribusiness in Uruguay?

Marktkansen in Uruguay voor de Nederlandse agribusiness

Californische boeren naarstig op zoek naar arbeidskrachten

Alleen al in Californië worden tijdens het hoofdseizoen bijna 473.000 arbeidskrachten ingehuurd. Geschat wordt dat in de gehele Verenigde Staten 2,5 miljoen arbeidskrachten in de landbouw werken. Veel boeren zijn niet in staat om de benodigde werknemers voor de productie van hun hoofdgewas in dienst te nemen.

Californische boeren zoeken naar arbeidskrachten