Californische boeren zoeken naar arbeidskrachten

Alleen al in Californië worden tijdens het hoofdseizoen bijna 473.000 arbeidskrachten ingehuurd. Geschat wordt dat in de gehele Verenigde Staten 2,5 miljoen arbeidskrachten in de landbouw werken. Veel boeren zijn niet in staat om de benodigde werknemers voor de productie van hun hoofdgewas in dienst te nemen.

Beeld: ©U.J. Alexander

Het California Farm Bureau en UC Davis hebben een interessant rapport uitgebracht over het gebrek aan arbeidskrachten in Californië en de manieren waarop boeren daar oplossingen voor proberen te vinden. 1071 boeren in Californië deden mee aan het onderzoek. Een paar interessante onderdelen uit de studie:

  • In de afgelopen vijf jaar is 56% van de boeren dat aan de studie heeft meegedaan, niet in staat geweest om de benodigde werknemers voor de productie van hun hoofdgewas in dienst te nemen.     
  • Boeren hebben verschillende maatregelen genomen om om te gaan met dit tekort: verhogen van de lonen (86%), inhuren van een farm labor contractor (61%), gebruik van arbeidsbesparende technologieën en machines (56%),  aanpassen van de teelt bijvoorbeeld door het reduceren of uitstellen van het verwijderen van onkruid of het snoeien (37%),  aanpassen van productieoppervlak van meer arbeidsintensieve gewassen naar minder arbeidsintensieve gewassen (31%), gebruik van het H-2A agricultural visa programma.
  • Van de boeren die aangegeven hebben dat ze arbeidsbesparende technologie hebben gebruikt, heeft 74% laten weten dat de reden daarvoor de toename in de kosten voor het inhuren van werknemers is geweest, terwijl 56% aangaf dat de reden een gebrek aan arbeidskrachten was.
  • De gebruikte technologieën zijn o.a. mechanical harverster (27%), specialized tractor attachment (25%)
  • Belangrijkste gewassen in totale verkopen zijn: noten, druiven, citrus producten, sierteeltproducten en groenten

Minder werknemers beschikbaar

Alleen al in Californië worden tijdens het hoofdseizoen bijna 473.000 arbeidskrachten ingehuurd. Geschat wordt dat in de gehele Verenigde Staten 2.5 miljoen arbeidskrachten in de landbouw werken. De studie geeft aan dat de schatting is dat 50-70% daarvan geen werkvergunning heeft. De verwachting is dat de beschikbaarheid van werknemers verder zal afnemen en dat de trends die in dit rapport worden geschetst zullen doorzetten. Het California Farm Bureau roept het Amerikaanse Congres op “to address this issue in a bipartisan manner” en dat zij met het Congres zullen werken “to create a secure, flexible, market based agricultural immigration program”.

Het rapport is online te vinden via: https://www.cfbf.com/storage/app/media/documents/LaborScarcity.pdf