Nederlands broedei populair in Rusland

De markt voor de afzet van broedeieren uit Nederland ziet er komende jaren goed uit. Vooral de vraag vanuit Rusland, het Midden-Oosten, Centraal Azië en Afrika groeit. Dat is de verwachting van pluimvee-analist Nan-Dirk Mulder van Rabobank.

Mulder spreekt over een prima toekomstperspectief voor de houders van vleeskuiken-ouderdieren in ons land. Hij zei dat onlangs op een bijeenkomst in Barneveld, georganiseerd door Pluimveeweb.

Belangrijke exportmarkt

Rusland is al jaren een belangrijke exportmarkt voor Nederlandse broedeieren. Van de export naar landen buiten de EU gaat zo’n 80% naar Rusland. In 2018 ging het om ongeveer een kwart van alle broedeieren die in ons land worden geproduceerd. Dat waren er overigens bijna 960 miljoen. Rusland is na België de grootste afnemer van deze eieren, nog voor Duitsland.

Vleeskuikens
Vleeskuikens-ouderdieren

Vogelgriep

Rusland wil zelfvoorzienend worden in de productie van broedeieren. Pluimvee-analist Mulder verwacht dat dit voorlopig niet gaat lukken. De technische resultaten zijn niet goed, het land heeft te maken met uitbraken van vogelgriep en een aantal grote vermeerderingsbedrijven zijn failliet gegaan. Mulder verwacht daarom dat het land de komende vijf tot tien jaar broedeieren moet blijven importeren. “Het Nederlandse broedei blijft vanwege zijn goede uitkomstpercentage en kuikenkwaliteit gewild in Rusland.”

Varkenspest in China

Rabobank gaat ervan uit dat Rusland eerder zelfvoorzienend is met de productie van pluimveevlees. Dat heeft onder meer te maken van de groeiende vraag in buurland China. Daar heerst Afrikaanse varkenspest met alle gevolgen van dien voor de productie van varkensvlees. De bank verwacht een daling met 25 tot 35%. Daardoor neemt de vraag in China naar pluimveevlees toe. Dat biedt kansen voor de export van pluimveevlees vanuit Rusland naar China. En daardoor is er ook meer vraag naar broedeieren.

Nan-Dirk Mulder
Nan-Dirk Mulder

Andere afzetlanden buiten Europa

In de Russische import van broedeieren in 2018 – totaal 580 miljoen eieren – had Nederland een aandeel van meer dan 40%. Met deze export was een bedrag van €52 miljoen gemoeid. Buiten Europa zijn Zimbabwe (21 miljoen broedeieren), Irak (12,5 miljoen) en Nigeria (8 miljoen) belangrijke afzetlanden.

Volgens Mulder van Rabobank is het belangrijk voor Nederland dat de grens van China opengaat voor Nederlandse broedeieren en eendagskuikens. Dat vindt ook Elpha, de belangenbehartiger voor de Europese pluimvee-industrie.