Highlights Agroberichten Buitenland week 4, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

Nederlandse export landbouwproducten in 2019 €94,5 miljard

Nederland exporteerde in 2019 voor €94,5 miljard aan landbouwgoederen. Dat is een groei van 4,6% ten opzichte van 2018 (€90,4 miljard). De groei komt voor circa twee derde door een stijging van de exportprijzen en circa een derde door een groter exportvolume.

Export landbouwgoederen stijgt naar recordwaarde

Buitenlandse vraag naar Nederlands voedsel hoog

In 2019 is de exportwaarde van voedingsmiddelen toegenomen en ook dit jaar blijft de vraag naar deze producten hoog, zo constateert ABN AMRO.

Buitenlandse vraag naar Nederlands voedsel hoog

- EUROPA - Duitse landbouwminister Klöckner roept op tot dialoog

‘Verlangen naar een idylle van premoderne landbouw is begrijpelijk in tijden van digitale onrust. Maar je oriënteren op wat vroeger was, is niet de oplossing', zei de Duitse minister van landbouw Julia Klöckner tijdens de opening op 16 januari van de Internationale Grüne Woche in Berlijn.

Duitse landbouwminister Klöckner roept op tot dialoog

Julia Klöckner

Luxemburg: verbod op glyfosaat

In 2018 kondigde de Luxemburgse coalitieregering aan een gebruiksverbod op glyfosaat in te stellen vanaf 1 januari 2021. Daarmee loopt Luxemburg voor op Europese wetgeving.

Luxemburg: verbod op glyfosaat

An update on HPAI in Poland

Three Polish provinces affected with avian influenza. New outbreaks in neighbouring countries.

HPAI in Poland - an update

Salon du Fromage Parijs - Internationale vakbeurs voor kaas en melkproducten

Van 23 - 26 februari 2019 vindt in Parijs de vakbeurs Salon du Fromage et des Produits Laitiers (voor kaas en zuivelproducten) plaats. Deze beurs heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een internationaal en belangrijk trefpunt voor kwaliteitskazen en zuivelproducten.

Salon du Fromage - Internationale vakbeurs voor kaas en melkproducten

Salon du Fromage

12,5% van Vlaams gezinsbudget gaat naar voeding

De Vlaming besteedt 12,5 procent van zijn huishoudbudget aan voeding, wat een lichte stijging betekent ten opzichte van de voorafgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

12,5% van Vlaams gezinsbudget gaat naar voeding

HPAI outbreaks in Czechia and Slovakia

The Czech Republic reported the appearance of the first outbreak of the highly pathogenic H5N8 avian influenza virus, OIE informed on 20 January 2020. In Slovakia, the second outbreak of this virus was reported.

HPAI outbreaks in Czechia and Slovakia

Streekproducten als trekker voor Duitse toerist

Oplegkaas, Leidse sleutelkaas, Limburgse stroop en bijzonder brood. Nederland wil zich culinair meer onderscheiden en buitenlandse toeristen laten zien wat Nederland in huis heeft. De nieuwe campagne 'Taste the Dutch Masters' is tijdens de Grüne Woche in Berlijn gelanceerd.

Streekproducten als trekker voor Duitse toerist

- AZIË - Forse groei landbouwexport naar Japan in 2019

De agro-export naar Japan is in 2019 wederom fors gegroeid met 135 mln. euro naar 1.027 miljoen euro, een geschatte groei van 15%. Japan is hiermee een van de hoogste uitschieters.

Landbouwexport naar Japan naar 1 miljard euro in 2019

- AFRIKA - Landbouwraad Niek Schelling actief in Senegal

Het Nederlands agrarisch bedrijfsleven kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de groente- en fruitsector in Senegal. Dat zegt Niek Schelling. Hij is sinds afgelopen najaar landbouwraad in Senegal.

Landbouwraad actief in Senegal

Groentenmarkt in Dakar

Agro handelsmissie naar Angola

Wilt u zakendoen in de tuinbouw of agrologistiek in Angola? Neem dan deel aan de agrarische handelsmissie naar dit land, van 2 tot en met 6 maart. Aanmelden kan tot uiterlijk 2 februari.

Agro handelsmissie naar Angola

- AMERIKA - Mexico produceerde 669 liter tequila per minuut in 2019

Cijfers over 2019 van het Consejo Regulador de Tequila, de Mexicaanse branche-organisatie voor de tequila-industrie, laten zien dat er in totaal 351.7 miljoen liter tequila werd geproduceerd, wat gelijk staat aan 669 geproduceerde liters per minuut.

Mexico produceerde 669 liters tequila per minuut in 2019

Tequila

- ABONNEREN - Link voor ontvangst wekelijkse Highlights

Kent u collega’s die ook geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Via deze link kunt u hen attenderen om zich in te schrijven voor de wekelijkse Highlights.

U kunt ons volgen op Twitter: @Agrobericht

Highlights Landbouwattachénetwerk