Vietnam en Nederland werken aan de transitie naar een optimaal duurzame aquacultuur in de Mekong Delta

Nederland en Vietnam hebben geografisch veel gemeen. Beide landen vormen rivierdelta’s aan zee. Onze Rijndelta vertoont gelijkenis met de Mekongdelta. Niet voor niks zijn beide landen groot in aquacultuur. Nederland op het gebied van kennis en technieken (en minder als productieland). Vietnam is een toonaangevende producent van kweekvis en garnalen, maar mist nog de moderne expertise om het maximale uit die bedrijfstak te halen.

ShrimpTech Vietnam
Beeld: ©ShrimpTech Vietnam

Er is een belangrijke landbouwtransformatie gaande in de Mekongdelta, die in belangrijke mate kan bijdragen aan de positie van Vietnam op het wereldtoneel. Het is inmiddels de op drie na grootste producent van vis uit de aquacultuursector, die landelijk goed is voor ongeveer 2,7 miljoen banen. Nederland is één van de grootste importeurs van Vietnamese visproducten binnen de EU. Samen zijn we belangrijke spelers op de internationale markten en dat vraagt een gezamenlijke inzet voor een transitie op het gebied van duurzaamheid.

Vietnamese aquacultuur missie naar Nederland

Om de relatie te versterken en tot meer samenwerking te komen vond er van 19 t/m 25 juni 2023 een missie aquacultuur naar Nederland plaats,  bestaande uit de nationale en lokale overheid uit Mekong Delta, sectororganisaties en kennisinstituten uit Vietnam. Het bezoek startte met een overleg op overheidsniveau in Den Haag. Tevens sprak de delegatie met vertegenwoordigers van onze visserijsector en diverse specialisten. Zo kwam de vraag aan de orde hoe de aquacultuur de ambitie van de jeugd om in de sector te gaan werken levend kan houden. Vietnam kampt op dit gebied met teruglopende interesse, terwijl de sector een goed toekomstperspectief biedt. Ook in Vietnam zoekt men naar alternatieve proteïnen voor het gebruik in de aquacultuur, nu soja aan kritiek bloot staat en minder beschikbaar is.

Aqua Mission from VN to NL 2023
Beeld: ©EKN

In het Schevenings vergadercentrum Campus@Sea kregen diverse partijen de gelegenheid zich te presenteren aan de Vietnamese gasten. In de discussies werd aandacht besteed aan de eisen die  importeurs van o.a. tilapia en het brede garnalenassortiment stellen. De import moet in heel Europa voldoen aan voorwaarden om tot alle markten te worden toegelaten. De Nederlandse ondernemers en specialisten zijn bereid (en in staat) om de Vietnamese producenten en leveranciers te helpen de gewenste standaard te bereiken.

Aqua Mission from VN to NL 2023 - group photo
Beeld: ©EKN
Aqua Mission from VN to NL 2023 - site visit
Beeld: ©EKN

Duurzame aquacultuur

Zowel Nederland als Vietnam worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Een geïntegreerde aanpak is vereist om deze gevolgen tegen te gaan en een duurzame aquacultuur te blijven garanderen, gebaseerd op natuurlijke hulpbronnen. Daar waar Vietnam vaker teruggrijpt op achterhaalde technieken, kan Nederland een schat aan nieuwe kennis en ervaring inbrengen om blijvend goede resultaten te boeken. Door de expertise te delen, werken Nederland en Vietnam samen aan de verduurzaming in de aquacultuur sector in Vietnam.

Aqua farm in Vietnam
Beeld: ©ShrimpTech VN

Nederland ontwikkelt doorlopend geavanceerde technologieën en innovatieve systemen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheid van de Vietnamese aquacultuur. Het minimaliseren van de impact op het milieu door het verminderen van afvalproductie en het gebruik van chemicaliën, het verbeteren van de waterkwaliteit en het behoud van biodiversiteit. Door deze technieken toe te passen, kan Vietnam de negatieve milieueffecten van de huidige aquacultuur terugdringen en hun waterbronnen ook op de lange termijn gezond houden. De Mekong Delta heeft voldoende mangrovebossen en biedt daarmee een prima locatie voor duurzame, biologische aquacultuur. 

Kortom, alle kennis en kunde die de Nederlandse (kennis) instituten en ondernemers in stelling kunnen brengen op het gebied van duurzame viskweek, waterbeheer, processing en agrologistiek zijn in Vietnam van harte welkom.

Combitracks

In mei 2023 startte de Nederlandse overheid in 14 landen een gecombineerde aanpak om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen. De positie van Vietnam op de lijst van deze zgn. combitrack-landen geeft een stimulans aan de samenwerking tussen Nederland en Vietnam. Die aanpak levert een win-winsituatie op. Aan de ene kant wordt de export- en investeringspositie van Nederlandse ondernemers versterkt. Aan de andere kant wordt geïnvesteerd in oplossingen voor lokale uitdagingen en lokale economische ontwikkeling. Dit draagt ook bij aan het creëren van waardig werk in deze landen.

Working together towards a sustainable and climate smart aquaculture
Beeld: ©EKN

Met de combitracks wil de Nederlandse overheid bijdragen aan vergroening en digitalisering van lokale economieën. Ook wil de overheid kansen creëren voor de Nederlandse ondernemers die hiervoor oplossingen bieden. De combitracks richten zich op een specifieke sector en uitdaging in het land. Hierdoor kunnen subsidies en regelingen meer gefocust en samen met elkaar worden ingezet binnen een combitrack. Dat versterkt de inzet en zorgt voor meer impact. Meer weten over de combitrack Vietnam? Zie de link:  Samenwerken voor kansen in opkomende markten (rvo.nl)

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Vietnam? Volg ons dan via Twitter @AgroVietnam.