Mexico geplaagd door historische droogtes

Mexico ondergaat momenteel één van haar droogste periodes in decennia. Waterreservoirs in het hele land hebben een historisch laag waterpeil bereikt. Volgens Mexico’s Nationale Meteorologische Dienst (SMN) lijdt 85% van het nationale oppervlakte momenteel onder enige vorm van droogte. In meer dan de helft van de 210 grootste waterreservoirs is het waterpeil gezakt tot onder de 50%. 61 grote waterreservoirs in met name het Noorden en Midden van het land hebben zelfs kritische niveaus van minder dan 25% bereikt, met zorgwekkende gevolgen voor de landbouw en de drinkwatervoorziening.

Landbouwproductie in gevaar

In sommige steden wordt de bevolking reeds gekort op de watervoorziening. Ook de landbouwproductie in sommige delen van het land komt in gevaar, zoals bijvoorbeeld de maisproductie in de Noordelijke staat Sinaloa. In de staat Veracruz komt het water in het Farallón-meer nog maar tot onder de knieën van de vissers die hier hun inkomen verdienen met de visserij, aldus de Spaanse krant El País. En in de noordelijke staat Coahuila veroorzaakt de droogte sterfte onder vee, aldus dezelfde krant.

La Niña

Directe oorzaak van de droogte is de achterblijvende regen: tussen Oktober 2020 t/m 18 April 2021 (Mexico’s droog seizoen) viel 20% minder regen dan normaal. Ook in het daaraan voorafgaande regenseizoen viel al minder regen dan normaal, onder meer vanwege het weerfenomeen “La Niña”, dat Mexico momenteel parten speelt. Elke drie tot zeven jaar zorgt La Niña voor koudere zeestromen in de Stille Oceaan en minder wolkvorming boven Mexico en het Zuiden van de Verenigde Staten. Experts verwachten dat de effecten van La Niña de komende tijd zullen afnemen, en dat de regen dan ook op gang zal komen boven Mexico.

Landbouw ten koste van ecosystemen

De huidige droogte wordt echter niet alleen door La Niña, maar ook door menselijk handelen veroorzaakt. De wereldwijde stijging van de temperatuur, de groei van steden en de uitbreiding van landbouwgrond die ten koste gaat van ecosystemen (met name bossen en watergebieden) in Mexico zorgen ervoor dat klimatologische omstandigheden als La Niña steeds hevigere droogteperiodes veroorzaken. Daarnaast is er in Mexico een gebrek aan effectief watermanagement en onderzoek om nieuwe watertechnologieën te ontwikkelen, aldus experts.

De laatste grote droogte in Mexico vond plaats in 2011, toen 95% van het land onder droogte leed. Toen leidde de droogte in de staat Chihuahua zelfs tot een hongersnood.

De Nederlandse Ambassade in Mexico laat momenteel een studie uitvoeren naar kansen voor Nederlandse waterbedrijven in de Mexicaanse landbouwsector. Deze studie zal naar verwachting eind mei worden gepubliceerd.