Terugblik op de internationale landbouw roboticashow World FIRA 2024 in Toulouse

Afgelopen februari vond de 8ste editie van World FIRA in Toulouse plaats. Tijdens deze beurs was er een uitgebreid Nederlands paviljoen, werden Nederlandse robots gedemonstreerd, conferenties gehouden met Nederlandse sprekers en werd ingegaan op de robot als oplossing voor agro-ecologische- en arbeidsvraagstukken. Op 29 mei worden in Lelystad plannen gesmeed voor verdere samenwerking tussen Nederland en Frankrijk op het gebied van robotica in de landbouw.

World Fira
Beeld: ©PAR-LNV

World FIRA 2024

World FIRA 2024, dat is uitgegroeid tot het belangrijkste evenement in de agrarische robotica sector, trok wederom een zeer internationaal publiek: 2.500 bezoekers uit meer dan 50 landen kwamen naar Toulouse.

In samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en RVO organiseerde het LNV-team van de Nederlandse ambassade in Frankrijk dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar een gemeenschappelijke stand. In totaal waren 10 exposanten op het NL paviljoen aanwezig. Een aantal van hen gaven demonstraties van hun robot in het veld. Daarnaast waren er ook sprekers voor de conferenties afkomstig uit Nederland, waaronder Wageningen University Research.

NL paviljoen op World Fira 2024

De volgende Nederlandse deelnemers waren vertegenwoordigd op de exhibitie zone 1, stand 17. Demonstraties in het veld werden gegeven door: Pixelfarming, Aigro gaven demonstraties. OddBot had bekijks met zijn robotarm op de stand en H2L Robotics hadden hun tulpenrobot bij de ingang buiten ten toon gesteld. Op de stand stonden verder nog AgXeed, Wageningen University & Research, AVL motion, H2Ervester, VDL en Ducksize. De volgende sprekers uit Nederland deden mee aan het conferentieprogramma Erik Pekkeriet en Ad Nieuwenhuizen voor Wageningen University & Research (WUR) en, René Koerhuis (Future Farming editor)

De Franse organisatoren van de FIRA-beurs beschreven de Nederlandse aanwezigheid als zeer kwalitatief met hele sterke bedrijven. De Nederlandse exposanten konden tijdens de FIRA  boeren (23% van de bezoekers), agro-industriëlen, wetenschappers, investeerders en adviseurs de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van autonome machines voor veldgewassen, tuinbouw, wijnbouw en boomteelt tonen.

In 2025 zal World FIRA van 4 tot 6 februari de 9e éditie organiseren in dezelfde période en op dezelfde plaats vlakbij Toulouse.

29 mei 2024 – Meeting in Lelystad “ Frankrijk landbouwrobotica sector” Presentatie robotica rapport

De Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft in samenwerking met RVO een rapport over de robotica – AgTech sector in Frankrijk laten opstellen door een Franse AgTech specialist. Dit rapport wordt aanstaande woensdag 29 mei in Lelystad bij het FieldLab van Wageningen University & Research gepresenteerd. Dit rapport geeft het marktpotentieel voor de Nederlandse landbouwrobotica bedrijven aan in Frankrijk. Verschillende marktsegmenten worden onder de loep genomen, zoals fruitteelt, aardappels, asperges, groente, wortel- en uien teelt, oliehoudende zaden , wijngaarden.

Daarnaast geeft het rapport inzicht in de nationale en regionale middelen om deze sector te stimuleren.

Programma Meeting 29 mei

Vanaf 13.30 tot 18.00 uur hebben we een programma waarin we  o.a. met de Nederlandse landbouw robotica en agTech sector van gedachten wisselen over de mogelijkheden en ambities voor Frankrijk.
Het programma bevat ook een rondleiding door Wageningen University Research van de Fieldlab Boerderij van de Toekomst. Dit is een gebied van 25 ha in Lelystad waar innovaties in gevorderde stadia van ontwikkeling worden getest en gedemonstreerd op semi-praktijkschaal. 

Erik Pekkeriet van de WUR geeft een presentatie over de actuele ontwikkelingen in de Robotica Open Field sector en over het Groeifondsproject NXTGEN Hightech.

Daarna volgt de presentatie van het « Robotics & AgTech market report France » gevolgd door een discussie over de Ambitie van de Nederlandse AgTech sector voor Frankrijk, mogelijkheden voor financiering en verdere ontwikkeling  en een gezellige borrel. 

De regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland helpt mee aan de totstandkoming van deze meeting. 

Wil je hierbij aanwezig zijn? Inschrijven op de RVO website Seminar in Lelystad voor Kansen in de Franse landbouwrobotica