Nieuwe wetgeving maakt werk van hergebruik van water in Franse landbouw

Frankrijk loopt achter op buurlanden als het gaat om hergebruik van water in de landbouw, met name irrigatie. Het betreft water dat na een eerdere toepassing is gezuiverd voor nieuw gebruik. Nieuwe wetgeving moet daar nu verandering in gaan brengen.

Drip-irrigated horticulture South of France
Beeld: Flickr, François Molle

Frankrijk loopt achter

Slechts 1% van het water wordt (na behandeling) in Frankrijk hergebruikt voor de landbouw of andere toepassingen. Na de laatste zomers, die uitgesproken droog waren, is men tot het besef gekomen dat dat niet meer acceptabel is. Reeds op 30 maart 2023 had president Macron aangekondigd met een plan van aanpak te komen. Ook was dit onderdeel van de zogenaamde ‘Varenne de l’eau’ (zie eerdere ABB-artikelen hieronder). Het doel is nu: 10% hergebruik in 2030.

Nieuwe wetgeving

Op 28 december jl.  is nieuwe wetgeving (onder de naam ‘REUT irrigation’) vastgesteld die duidelijkheid moet bieden over de (microbiologische) criteria waaronder hergebruik voor irrigatie in de landbouw acceptabel is, en voor welke toepassingen. In feite wordt met de nieuwe Franse wetgeving letterlijk EU-wetgeving (2020/741) geïmplementeerd, maar voor Frankrijk biedt dit een heel nieuw kader en dus duidelijkheid.

Voor irrigatie van verschillende soorten gewassen gelden nu verschillende criteria. Zo worden 4 categorieën water onderscheiden (van A t/m D), met verschillende mogelijkheden voor toepassing. Ook wordt de notie van ‘barrière’ geïntroduceerd, waarmee wordt gedoeld op eventuele extra (na)behandeling van gewassen voor verwerking of consumptie om de veiligheid voor de consument te borgen. Ook wordt het gebruik van risicoanalyse voor het bepalen van de benodigde barrières of andere (preventieve) maatregelen geïntroduceerd. Die andere maatregelen kunnen bijvoorbeeld zijn de afstand die moet worden aangehouden tussen teelten die gebruik maken van hergebruikt water en andere teelten of activiteiten.

Projecten

Het aantal projecten waarbij water wordt hergebruikt, moet ook fors omhoog in Frankrijk. Op dit moment zijn dat er zo’n 133 (waarvan 54 in de landbouw). 283 projecten (waarvan 112 in de landbouw) zijn in ontwikkeling op dit moment. De Franse regering heeft als doel gesteld voor 2027 dat er dan 1000 projecten voor hergebruik van water zullen zijn in Frankrijk.

De hoop is dat hergebruik van water voor irrigatie hiermee een forse boost krijgt, al blijven er veel vragen over zaken als andere contaminanten (niet microbieel), over kosten(verdeling) en verantwoordelijkheden.