Frankrijk: nieuwe regering, maar minister Fesneau mag door

Frankrijk heeft een nieuwe regering, onder leiding van premier Gabriel Attal. De nieuwe regering is kleiner, jonger en iets rechtser, wordt algemeen geoordeeld. Maar minister Marc Fesneau van landbouw en voedselsoevereiniteit mocht blijven, evenals minister Béchu van ecologische transitie.

Gabriel Attal Premier ministre 2024
Beeld: ©AFP

Donderdagavond 11 januari kwam de nieuwe Franse premier Gabriel Attal naar buiten met de samenstelling van zijn nieuwe regering. Zelf was hij een paar dagen eerder benoemd door president Macron. De nieuwe Franse regering is wat rechtser dan de vorige (althans de politieke kleur van de bewindslieden), en wat kleiner van samenstelling (15 ministers). Of dat tot ander beleid leidt op landbouw en ecologie is de vraag, want er was de afgelopen tijd onder minister Fesneau al een zekere verschuiving opgetreden, met iets minder nadruk op ecologische transitie van de landbouw, en meer nadruk op voedselsoevereiniteit en klimaatadaptatie. Maar de nieuwe regering heeft nog geen verklaring afgelegd, laat staan nieuwe plannen gelanceerd, dus dat moet nog worden afgewacht.

De nieuwe premier Gabriel Attal, 34 jaar oud, is een vertrouweling van president Macron. Attal is ooit in de politiek begonnen als lid van de socialistische partij, maar was daarna ‘macroniste’ van het eerste uur. Hij zit sinds 2018 in de regering, in wisselende functies (staatssecretaris van onderwijs, woordvoerder van de regering, minister van begroting, minister van financiën). Hij is op dit moment de populairste politicus van Frankrijk, zelfs populairder dan Marine Le Pen. Hij moet er voor zorgen dat de regering Macron qua populariteit uit het dal klimt voor de Europese verkiezingen van juni dit jaar. Sinds de verhoging van de pensioenleeftijd in Frankrijk, en de recente nieuwe immigratiewet, was de populariteit van president Macron (en van voormalig premier Elisabeth Borne) tot een dieptepunt gezakt. 

Marc Fesneau 2024
Beeld: ©FB Marc Fesneau

De grootste Franse boerenbond FNSEA heeft enigszins afwachtend gereageerd op de herbenoeming van minister Fesneau. De FNSEA geeft vooral aan dat de toegenomen regeldruk (uit Brussel met name) een risico vormt voor de (Europese) voedselsoevereiniteit, en dat een toename van de agrarische productie in Frankrijk absoluut noodzakelijk is.    

Minister Fesneau zal zich de komende tijd in ieder geval richten op de implementatie van het in december gepresenteerde ‘Pact voor de vernieuwing van de generaties in de landbouw’ en de bijbehorende wet, die dit voorjaar wordt besproken in het Franse parlement. Zie artikel ABB van 10 januari - link hieronder