Rechtbank dwingt Franse overheid de aanpak van nitraatvervuiling in Bretagne aan te scherpen

De administratieve rechtbank in Rennes heeft de Franse overheid vier maanden gegeven om de maatregelen ter bestrijding van groene algen aan te scherpen en de schade aan de biodiversiteit te herstellen.

Beeld: Pixabay-dendoktoor

Groene algen

In een eerder artikel op agroberichtenbuitenland.nl is ingegaan op de hardnekkige problematiek van groene algen in Bretagne, die grotendeels wordt veroorzaakt door nitraatuitstoot door de landbouw:

Frankrijk, het dilemma Groene Algen | Nieuwsbericht | Agroberichten Buitenland

Vonnis rechtbank

In haar vonnis van dinsdag 18 juli 2023 oordeelde de administratieve rechtbank van Rennes dat "de staat nog steeds meer kan" in zijn strijd tegen groene algen in Bretagne en omschreef de genomen maatregelen als "onvoldoende". De rechtbank gaf de staat daarom een termijn van vier maanden om de maatregelen aan te scherpen.

Dit is een volgende stap in de 40-jaar oude strijd van de NGO ‘Eau et Rivières de Bretagne’ tegen de staat om de groene getijden die Bretagne teisteren. De prefect van de regio Bretagne, de verantwoordelijke overheid, wordt gelast het zesde regionale actieprogramma, dat nog steeds van kracht is tegen groene algen, "binnen vier maanden na kennisgeving van deze uitspraak af te ronden”.

Binnen deze termijn van vier maanden moet de staat “onmiddellijk toepasbare maatregelen vaststellen om de stikstofbemesting van landbouwgrond te beperken en de landbouwgrond op passende wijze te beheren, waarbij de uitvoering moet worden gecontroleerd". Hij moet ook optreden "door onverwijld specifieke voorschriften uit te vaardigen die van toepassing zijn op de landbouwbedrijven".

De administratieve rechtbank van Rennes veroordeelde de staat tevens “tot het nemen van maatregelen om de schade aan de biodiversiteit in de baai van Saint-Brieuc te herstellen". Dit bevel moest worden aangevuld "met de planning van een periodieke inspectie van alle boerderijen in het natuurreservaat van de Baai van Saint-Brieuc".

Eau et Rivières de Bretagne is verheugd

In een persbericht van dezelfde dag zei de vereniging Eau et Rivières de Bretagne (ERB), die de zaak aanhangig had gemaakt bij de rechtbank, dat de beslissing van de rechtbank "een belangrijk signaal" was voor de regering, die "in een hogere versnelling zal moeten schakelen".

“Hoewel er aanzienlijke overheidsmiddelen mee gemoeid zijn, hebben de maatregelen ter bestrijding van groene getijden "die al meer dan tien jaar door de overheid worden genomen en die gebaseerd zijn op vrijwillige actie van de landbouwbedrijven, hun grenzen bereikt. Ze zijn noodzakelijk, maar niet voldoende", benadrukt de vereniging.

Ze besluit: "Nu is het aan de regering om haar verantwoordelijkheid te nemen en in de komende weken de door de rechtbank geëiste bepalingen op te nemen in haar nieuwe regionale nitraatactieplan”.

Zeesla
Beeld: ©DVincent