Frankrijk: de overheid zet zich in voor het welzijn van huisdieren

Het geschatte aantal katten en honden in Frankrijk is 15,1 miljoen katten en 7,5 miljoen honden (laatste cijfers uit 2020). Ondanks de verplichte registratie worden niet alle huisdieren aangemeld. Een onderzoek toont aan dat het aantal dieren dat wordt opgevangen in asielen en opvangcentra, of ze nu achtergelaten zijn of niet, rond de 200.000 dieren per jaar ligt.

Dierenmishandeling kan bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een boete van 45.000 Euro in geval van ernstig misbruik. Wet dateert van december 2021.

FR Dierenwelzijn chat
Beeld: ©PAR-LAN

Afgelopen zomer heeft de Franse ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit besloten om gedurende de zomer een speciale campagne te ontwikkelen onder de #StopAbandon (#StopIndesteeklaten). 

Deze campagne vestigde niet alleen de aandacht op het achterlaten van dieren en de straffen maar wilde de mensen wijzen op de risico`s juist in het zomerseizoen voor gezelschapsdieren zoals blootstelling aan extreme hitte, transportomstandigheden, voorkomen van verwaarlozing, enz. De campagne gaf ook pedagogische tips en informatie aan diereneigenaars zodat ze hun huisdier gedurende de zomermaanden goed kunnen verzorgen. 

Deze praktische gids kan op de website van het Franse ministerie van landbouw worden gedownload 

Guide pratique  - Cet été, ayez les bons réflexes pour prendre soin de votre animal de compagnie | Ministère de l'Agriculture et de la Souveraineté alimentaire

Hierin staan contacten en telefoonnummers waar men terecht kan in geval van een gevonden huisdier, of adressen waar men een huisdier tijdens de vakantie kan onderbrengen en zo verwaarlozing of achterlating te voorkomen, welke handelingen dieren helpen tegen de hitte en het belang van vaccinatie van huisdieren.  

FR Dierenbescherming_comunicatie
Beeld: ©PAR-LAN

In een decreet dat op 4 juli 2023 officieel is uitgekomen is het nu verplicht in Frankrijk dat op alle websites die huisdieren te koop (of als schenking) aanbieden deze bewustmakingsboodschappen worden weergeven.