HatchTech Oekraïne: diervriendelijke innovatie leveren in uitdagende tijden

Toch is het bedrijf in 2022 zaken blijven doen in Oekraïne en prijst al zijn Oekraïense medewerkers voor hun inspirerende inspanningen tot nu toe. Ze hebben de vlag in top gehouden ondanks de enorme uitdagingen en ze mogen bijzonder trots zijn op alles wat ze hebben bereikt! 

HatchTech Ukraine
HatchTech Ukraine 2022

HatchTech Group is een leverancier van broedmachines en andere componenten voor kuikenbroederijen wereldwijd. Opgericht in 1996 in Veenendaal, richt het bedrijf zich op wetenschappelijke oplossingen die het uitbroeden van kuikens en de vroege levensstadia zo diervriendelijk en productief mogelijk maken. HatchTech levert projecten op wereldwijde schaal, waarbij individuele componenten worden verzonden en vervolgens samen met de klant ter plaatse tot een volledig operationele broederij worden gebouwd.

Innovaties ontwikkeld door HatchTech omvatten HatchCare, een broedmachine die pas uitgekomen kuikens direct toegang geeft tot water en voer, evenals transportsystemen voor kuikens en klimaat kamers die planten helpen efficiënter en uniformer te groeien. Veel van deze innovaties zijn mogelijk gemaakt door de bijdragen van HatchTech's Oekraïense collega's.

Hoe Oekraïne een kernlocatie van HatchTech werd

De band van HatchTech met Oekraïne is bijna net zo oud als het bedrijf zelf. De huidige CEO van de Oekraïense activiteiten van HatchTech, Yuriy Shutovsky, begon eind jaren negentig voor het bedrijf te werken. In de jaren daarna hield hij toezicht op de oplevering van honderden projecten in landen als Zuid Korea, Thailand, Saoedi-Arabië en Rusland.

Ondertussen bleef HatchTech zoeken naar geschikte, goedkope productie mogelijkheden. In 2008 verplaatste het bedrijf zijn Europese inkoop naar China. Toen de prijzen in 2015 echter begonnen te stijgen en gezien de hoge kwaliteitseisen, besloot HatchTech om meer van zijn onderdelenproductie in eigen huis te laten plaatsvinden.

Oekraïne bleek een veelbelovende locatie, vanwege de grote pool van technisch talent, de beschikbaarheid van grond en de goed ontwikkelde infrastructuur van het land. HatchTech Ukraine werd opgericht in 2015, met een vestiging in Baryshevka, ongeveer 40 kilometer ten oosten van Kyiv. Aanvankelijk was het een vrij kleine operatie: de faciliteit produceerde een paar artikelen, maar het grootste deel van het personeel besteedde zijn tijd aan bouwprojecten bij klanten over de hele wereld.

Het werd echter al snel duidelijk dat Oekraïne enorme mogelijkheden bood voor hightechproductie, dus bleef HatchTech in het land investeren terwijl lokale werknemers het bedrijf verder opbouwden. Vandaag de dag heeft HatchTech Oekraïne meer dan 100 mensen in dienst en wordt bijna 70% van het volledige productassortiment van het bedrijf in Oekraïne geproduceerd, waaronder complete schakelkasten, watersystemen, deuren en transportsystemen die bekend staan als HatchTravellers.

De impact van de invasie

24 februari 2022 was een zwarte dag voor HatchTech Oekraïne en voor het hele land. Sindsdien maakt de hele HatchTech Group zich zorgen over wat de toekomst brengt, en is er grote bezorgdheid over de veiligheid van iedereen die door de invasie is getroffen.

De donkerste momenten kwamen in maart, toen het erop leek dat Kyiv door Russische troepen zou worden ingenomen. Gelukkig is door de snelle verdediging van Oekraïne de bezetting in gebied voorkomen. Hierdoor  kon HatchTech zijn productie in Oekraïne handhaven en zijn mensen werk blijven bieden in een uiterst moeilijke tijd.

Door de invasie heeft HatchTech Oekraïne geen toegang tot luchtvervoer of containervervoer. Toch is het bedrijf in 2022 zaken blijven doen en functioneren de logistieke diensten nog steeds naar behoren. Gezien de omstandigheden is dit echt een wonderbaarlijke prestatie.

De toekomst van HatchTech Oekraïne

HatchTech blijft geloven in een toekomst voor de productie in Oekraïne, dat over de juiste combinatie van middelen beschikt voor zijn productieactiviteiten. HatchTech overweegt zelfs om een aantal onderdelen van een ander van zijn paradepaardjes, het circuit, in het land te produceren. Dit geavanceerde systeem is ontwikkeld voor Respeggt, een andere 100% dochteronderneming van de HatchTech Group. Het circuit detecteert mannelijke kuikenembryo's tijdens het broedproces en zet ze om in diervoeder, waardoor de conventionele praktijk van het uitbroeden en vernietigen van mannelijke kuikens overbodig wordt.

De Oekraïense faciliteit van HatchTech heeft de capaciteiten om dit uiterst complexe product te vervaardigen. De creativiteit, loyaliteit en toewijding van HatchTech's Oekraïense collega's hebben aanzienlijk bijgedragen aan de groei van het bedrijf. Mede hierdoor opent HatchTech Group op 1 januari 2023 een nieuw hoofdkantoor in Ede.

HatchTech verwacht dat deze bijdragen de komende jaren zullen worden voortgezet en het bedrijf prijst al zijn Oekraïense medewerkers voor hun inspirerende inspanningen tot nu toe. Ze hebben de vlag in top gehouden ondanks de enorme uitdagingen en ze mogen bijzonder trots zijn op alles wat ze hebben bereikt!