Canada wil wereldleider worden in plantaardige eiwitsector

Met de Roadmap to $25 billion van het Supercluster Protein Industries Canada (PIC) streeft Canada ernaar om in 2035 wereldleider te zijn in de plantaardige eiwitsector. Door gerichte investeringen in innovatie en samenwerking in de waardeketen, wil Canada zich transformeren van bulkproducent tot leverancier van hoogwaardige ingrediënten.

Hiervoor wordt geïnvesteerd in onder andere de verwerking van peulvruchten (processing and fractionation capacity)en in technologie om hoogwaardige ingrediënten te ontwikkelen. Deze ontwikkelingen vinden plaats in de Canadese prairie provincies, maar expertise uit Europa speelt hierin ook een rol. Hoe Nederlandse bedrijven hierop kunnen inspelen, komt aan de orde tijdens het webinar Canada: plantaardige en alternatieve eiwitten dat plaatsvindt op 1 december, georganiseerd door het Nederlandse consulaat in Vancouver, in samenwerking met RVO.

Grootschalige landbouw

De prairie provincies van de VS en Canada staan al decennia bekend als graanschuur van de wereld. Deze provincies – Alberta, Saskatchewan en Manitoba – zijn met een oppervlakte van 1,9 miljoen vierkante kilometer (45 keer Nederland) en een lage bevolkingsdichtheid zeer geschikt voor grootschalige landbouw.

De focus in de prairie lag tot twintig jaar geleden op bulkproductie en export van granen. Door de uitstekende infrastructuur kunnen deze producten in korte tijd alle wereldhavens bereiken. Nadeel van deze exportstrategie was de onzekerheid voor boeren, vanwege schommelende prijzen op de wereldmarkt en de lage toegevoegde waarde.

'Diverse peulvruchten zoals kikkererwten en linzen groeien uitstekend in het korte Canadese seizoen'

Diversificatie

De laatste jaren richt Canada zich op diversificatie en ontwikkeling van nieuwe producten. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van Canola-olie (afkorting van Canada low acid oil). De olie van deze door wetenschappers gemodificeerde versie van koolzaad, is rijk aan onverzadigde vetten en is geschikt gemaakt voor menselijke consumptie. De exportwaarde van deze industrie is in twintig jaar tijd gegroeid tot $11,9 miljard (CAD).

Door een actieve rol van nieuwe immigranten uit Azië en het Midden-Oosten, is de productie van diverse peulvruchten zoals kikkererwten en linzen sterk gegroeid. Deze gewassen groeien uitstekend in het korte Canadese seizoen. Canada is inmiddels de grootste exporteur van peulvruchten in de wereld: in de prairie provincies worden op 3,9 miljoen hectare peulvruchten geteeld met een jaarlijkse productie van ongeveer 8,5 miljoen ton. En bijna 40% van de wereldwijde linzenproductie vindt plaats in Canada, voor het grootste deel in de provincie Saskatchewan. Ter illustratie hieronder de Canadese regio’s waar de productie van peulvruchten plaatsvindt.

Hoogwaardige ingrediënten

Met de kennis van peulvruchten, die veel plantaardige eiwitten bevatten, lijkt Canada een ideale positie te hebben om in te spelen op de groeiende vraag naar vleesvervangers. Alle ingrediënten om de Beyond Meat Burger, of de Impossible Burger te maken, zijn aanwezig. Toch is de stap van bulkproductie naar producent van hoogwaardige ingrediënten niet eenvoudig. Hierbij lijkt er vooral een tekort te zijn aan verwerkingscapaciteit in Canada.

Canada kijkt al jaren naar landen zoals Nederland, waar de nadruk ligt op het toevoegen van extra waarde in de landbouw en het stimuleren van innovatie door samenwerking. Diverse Nederlandse bedrijven en universiteiten werken al samen met Canadese partijen. Bijvoorbeeld:

  • Trouw Nutrition middels een strategische samenwerking met de Universiteit van Alberta, om innovatie te versnellen op gebied van diervoeding,
  • Het Canadese bedrijf Botaneco met de Universiteit van Wageningen gericht op extractie van hoogwaardige oliën en eiwitten uit gewassen.

Met de oprichting van het Supercluster Protein Industries Canada (PIC) in 2018 zetten het Canadese bedrijfsleven en de overheid een grote stap om de innovatie in deze sector te versnellen.

PIC wordt door de industrie geleid als non profit organisatie en investeert in de hele waardeketen. Volgens Bill Greuel, CEO van PIC, is in de afgelopen drie jaar $400 miljoen (CAD) geïnvesteerd in de sector en dat is nog maar het begin. Sinds de oprichting van PIC zijn investeringen gedaan in 22 projecten. Twee voorbeelden hiervan zijn:

  • Pea and Fava bean processing on the prairies: een project van $19 miljoen (CAD) van het Franse Roquette en het Canadese Prairie Fava. Het project is gericht op een nieuwe verwerkingstechnologie van tuinbonen en erwten om de voedingswaarde te verbeteren en om nieuwe toepassingen te vinden.
  • Developing plant-based seafoods: een project van $2 miljoen (CAD) met het Canadese New School Foods en partner Liven Proteins, gericht op de ontwikkeling van visvervangende producten voor de Noord-Amerikaanse markt.

Investeringen met Europese technologie

De huidige trend naar duurzame en gezonde (sport)voeding leidt tot een sterk groeiende vraag naar plantaardige eiwitten, met name erwten. In de Canadese prairie provincies zijn er in de afgelopen vijf jaar meer dan vijf grootschalige fabrieken gebouwd en er zijn meer investeringen gepland. Een aantal recente voorbeelden:

  • Dit jaar opent het Franse bedrijf Roquette de grootste voedselverwerkingsfaciliteit ter wereld in het kleine plaatsje Portage La Prairie (Manitoba). Deze investering bedraagt $600 miljoen (CAD).
  • De Britse plantaardige vleesproducent Meatless Farms opende eerder dit jaar een nieuwe faciliteit nabij Calgary (Alberta). Hier vindt de productie van nieuwe plantaardige eiwitten plaats voor de exportmarkt.
Grootschalige fabrieken waar peulvrichten worden verwerkt.
Beeld: ©Serecon
Grootschalige fabrieken waar peulvrichten worden verwerkt.

De plantaardige eiwitsector bevindt zich in een sterke groeifase, waarbij nieuwe samenwerkingsverbanden worden gevormd tussen Canadese, Amerikaanse en Europese partners. Veel van de nieuwe verwerkingstechnologie komt uit Europa.

Het Nederlandse Consulaat-Generaal in Vancouver werkt voor de introductie van Nederlandse partijen bij Canadese partners nauw samen met ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, de Landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Washington en PIC. Op 1 december vindt een digitale ronde-tafel bijeenkomst plaats voor geïnteresseerde Nederlandse partijen over de Canadese markt. Voor een selecte groep bedrijven komt er een introductieprogramma.

Meer informatie:

Maarten den Ouden, Consulaat-Generaal Vancouver
E-mail:
was-lnv@minbuza.nl
Twitter: @AgUSACAN

November 2021

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Eiwittransitie wereldwijd. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.