Goudse kaas en rurale ontwikkeling in Colombia dankzij DGGF

Jonge ondernemer Tobias Rijnsdorp produceert Nederlandse kaas in Colombia, met steun van het Dutch Good Growth Fund en in samenwerking met kaasboerderij van Vliet.

Colombia

Het idee is ontstaan in 2013, toen Tobias in Cali in Colombia woonde en zijn afstudeeropdracht uitvoerde. Als geboren Gouwenaar miste hij de Goudse kaas. Toen hij zijn Colombiaanse vrienden de echte Goudse kaas liet proeven, zag hij hoe gek ze hierop waren.

Dat bracht hem op het idee om Goudse kaas op de Colombiaanse markt te brengen. Na twee jaar besloot hij zijn baan in Nederland op te zeggen en het avontuur te starten. Dankzij de Technische Assistentie-subsidie van DGGF en de samenwerking met Van Vliet kon Tobias een jaar lang onderzoeken of zijn plannen ook daadwerkelijk te concretiseren waren.

Sociaal ondernemer

Tobias gebruikt Nederlandse machines en kennis en werkt in het dorp Monquentiva samen met een zuivelcoöperatie van 54 kleine lokale boeren, waarmee hij een joint venture sloot. De kaas rolt inmiddels van de plank en wordt verkocht onder de merknaam HolaAndes.

De melk van de coöperatie wordt nu deels omgezet in ambachtelijke Goudse kaas en dat voegt waarde toe aan de lokale melkketen. Jonge boeren in het dorp worden getraind om zelfstandig kaas te maken. Zo krijgen ze meer inkomsten uit hun melk en er is extra werkgelegenheid.

Op dit blog leest u een interview met kaasboer Tobias Rijnsdorp.