Frankrijk : aankondigingen van president Macron op roerige Salon International de l’Agriculture

In de Nederlandse pers was al te lezen dat president Macron niet door de hele agrarische sector met open armen ontvangen werd op de grote publieksbeurs en dat hij zijn entree deed onder protest en boegeroep. Desondanks nam de Franse president de tijd om in gesprek te gaan over de problemen waar boeren mee geconfronteerd worden en deed hij een paar concrete uitspraken over maatregelen om de Franse boeren te beschermen.

Beeld: ©www.elysee.fr / Présidence de la République française

Aankondigingen door President Macron

Hoewel een groot debat met diverse agrarische vakbonden en andere geïnteresseerden op het laatste moment moest worden afgezegd omwille van een boycot van boerenleiders, verdedigde Emmanuel Macron zich met een “Ik verkies dialoog boven confrontatie". Afgeschermd van het gefluit van de demonstranten voerde hij informele gesprekken met de leiders van de landbouwvakbonden, in het gezelschap van minister van Landbouw Marc Fesneau en gedelegeerd minister Agnès Pannier-Runacher. President Macron deed een aantal opmerkelijke uitspraken.

  1. Minimumprijzen om landbouwinkomens te beschermen

De Franse president sprak zijn wens uit om te komen tot "minimumprijzen die de landbouwinkomens beschermen". Deze maatregel maakt deel uit van de voorbereiding van een nieuwe wet (Egalim 4) die de relaties met de voedingsindustrie moet omkaderen. Zie eerder ABB-artikel Frankrijk: EGAlim 2, een wet ter verbetering van het inkomen van de boer | Nieuwsbericht | Agroberichten Buitenland.

Deze zogenaamde minimumprijzen zouden moeten worden vastgesteld op basis van indicatoren van landbouwproductiekosten, waarover elke landbouwsector, of het nu gaat om pluimvee, zuivel of rundvlees, een consensus zou moeten bereiken.

De linkse politieke partij La France Insoumise uitte zijn tevredenheid over de uitspraken van Emmanuel Macron over "minimumprijzen" en beschouwde dit als een bevestiging van de effectiviteit van drie maanden protest en stelde dat de strijd vruchten afwerpt.

In de praktijk zullen deze minimumprijzen echter naar verwachting geen verplichtend karakter krijgen maar eerder richtbedragen zijn, waarbij de regel zou gelden ‘comply or explain’. Bij de verdere uitwerking de komende tijd zal moeten blijken hoe dit er precies uit gaat zien.

  1. Noodfinancieringsplan

Geconfronteerd met de woede van boeren probeerde president Macron de spanningen te verminderen door wat hij omschrijft als een "noodfinancieringsplan" te presenteren.

President Macron: "Vanaf volgende week zullen de ministers hier bij mij (minister van Landbouw Marc Fesneau en gedelegeerd minister Agnès Pannier-Runacher), met hun collega van Economie en Financiën (Bruno Le Maire), de banken en alle sectoren samenbrengen om deze cashflowplannen te kunnen invoeren."

De bedoeling is dat de bedrijven die echt in hoge nood verkeren worden geïdentificeerd, en dat voor die bedrijven oplossingen worden geboden in de sfeer van uitstel van bepaalde betalingen, leningen, en dergelijke. Het betreft dus maatwerk, en alle relevante partijen, van banken tot overheden, zullen hun steentje bij moeten dragen.

3. Toelating Bestrijdingsmiddelen gelijkschakelen met Europese kalender

Macron vroeg zich bij het bezoek aan de SIA in 2023 al af waarom er van Franse boeren inspanningen worden gevraagd, die hun buren niet hoeven te leveren. De president heeft nu herhaald dat hij wil voorkomen dat een gewasbeschermingsmiddel in Frankrijk eerder wordt verboden dan in andere landen van de Europese Unie, om concurrentievervalsing te voorkomen. Hij wil dat het Franse agentschap voor gezondheidsveiligheid, Anses, synchroon gaat lopen met de Europese kalender en geen nationaal verbod afkondigt vóór de buurlanden.

Dit is een breuk met de situatie van de afgelopen tien jaar, waarbij Frankrijk soms wat strenger was met de toelating van gewasbeschermingsmiddelen dan de rest van de EU, tot grote onvrede van de boeren.

4. Erkenning van landbouw en voedsel vastleggen in de wet

Macron heeft zijn wens uitgesproken om de erkenning van landbouw en voedsel als een "groot algemeen belang" voor Frankrijk wettelijk vast te leggen. Dit is een symboolmaatregel, die in de praktijk naar verwachting geen concrete gevolgen zal hebben, maar wel een erkenning van het belang van de boer.

Follow-up

Het Franse staatshoofd verklaarde tijdens zijn bezoek aan de beurs tenslotte dat hij binnen drie weken een vergadering zou beleggen in het Élysée, met alle boerenbonden. Dit zou een gelegenheid zijn om "alle vakbonden, alle landbouwsectoren" samen te brengen in een poging om te reageren op de woede van de boeren.

De aankondigingen van president Macron volgden op de vele aankondigingen van premier Attal in de weken voor de beurs, en op de zaken die Macron al in Brussel had aangekaart de week ervoor. De uitspraken werden gedaan onder druk van de omstandigheden, en de komende weken zal blijken wat dit in de praktijk precies betekent.