Sterke daling in Britse voedingsmiddelenexport naar de EU in 1e kwartaal 2021

De Food and Drink Federation (FDF) heeft een momentopname gepubliceerd van de handel in voedingsmiddelen en dranken in het eerste kwartaal van dit jaar. De aanhoudende impact van de Covid-19-pandemie en de nieuwe handelsrelatie met de EU hebben bijgedragen aan een afname van 28% van de Britse export van voedingsmiddelen en dranken ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020 en een afname van 36% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2019. De export naar de EU is met 47% afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, maar de export naar derde landen nam juist toe met 0,3%. 

De Britse export naar de EU in het eerste kwartaal van 2021 was minder dan de helft van het volume in dezelfde periode in 2019 (vóór de Covid-19-pandemie), een verlies van meer dan 2 miljard pond aan afzet. De export naar bijna alle EU-lidstaten is significant gedaald. Zo daalde de export naar Ierland met meer dan twee derde en de export naar Duitsland, Spanje en Italië met meer dan de helft sinds het eerste kwartaal van 2020. De export naar Nederland daalde met zo’n 24 procent. De export van zuivelproducten naar de EU werd het hardst getroffen, met een daling in de export van melk en room van meer dan 90 procent.

De export naar derde landen, met name landen in het oosten van Azië zoals China, Hong Kong, Japan en Zuid-Korea, is juist gestegen, aangezien daar een grote vraag is naar Britse producten.

De invoer van voedingsmiddelen en dranken uit de EU lag in het eerste kwartaal 15 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2020. De FDF schrijft die daling toe aan verschillende factoren zoals de sluiting van de Britse horeca, hamstergedrag/aanleg van extra voorraden in de laatste maanden van 2020, een afname van de vraag naar ingrediënten als gevolg van de afname van export naar de EU en mogelijk ook importsubstitutie. De import uit Nederland en Spanje nam respectievelijk met 26 procent en 10 procent af, met een aanzienlijke daling in de import van groenten en fruit, die voornamelijk uit deze landen worden geïmporteerd. Ook de import van dierlijke producten vanuit de EU is hard geraakt, met aanzienlijke dalingen in de import van varkensvlees, kaas, kip en rundvlees. Dit alles is nog zonder dat de nieuwe vereisten, die het gevolg zijn van de nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU, van kracht zijn geworden voor import van plantaardige en dierlijke producten uit de EU. De Britse regering is voornemens deze op 1 oktober, op 1 januari en in maart verder in te faseren (zie ook link naar ons eerdere artikel over de gewijzigde infasering van het Border Operating Model hieronder).