Brexit: Gewijzigde infasering Border Operating Model VK

Minister Gove heeft vandaag (11 maart 2021) in een schriftelijke verklaring aan het parlement wijzigingen in het Border Operating Model aangekondigd. De regering geeft economische disruptie als gevolg van Covid-19 als reden voor het uitstel.

Port of Dover
Beeld: Image by Danny Hawkwood from Pixabay

De aangepaste tijdslijn voor de introductie van vereisten en controles ziet er als volgt uit:

Dieren en dierlijke producten:

  • Vooraanmelding voor producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten en hoog-risico voedsel van niet-dierlijke oorsprong zal per 1 oktober 2021 verplicht worden. De vereiste voor gezondheidscertificaten voor producten van dierlijke oorsprong en bepaalde dierlijke bijproducten zal op dezelfde datum ingaan.
  • Fysieke sanitaire en fytosanitaire inspecties voor producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten en hoog-risico voedsel van niet-dierlijke oorsprong zullen vanaf 1 januari 2022 worden uitgevoerd bij Border Control Posts.
  • Fysieke sanitaire inspecties voor levende dieren zullen in maart 2022 worden ingevoerd.

Planten en plantaardige producten:

  • Fysieke fytosanitaire inspecties op hoog-risico planten en plantaardige producten zullen vanaf 1 januari 2022 plaatsvinden bij Border Control Posts. Tot die tijd zullen inspecties, zoals sinds 1 januari 2021 al het geval is, plaatsvinden bij Places of Destination.
  • Vooraanmelding en fytosanitaire certificaten voor gereguleerde (laag-risico) planten en plantaardige producten zullen vanaf 1 januari 2022 verplicht worden.
  • Fysieke fytosanitaire inspecties voor gereguleerde (laag-risico) planten en plantaardige producten zullen in maart 2022 worden ingevoerd.

Overig:

  • De mogelijkheid om importverklaringen met uitstel (tot 6 maanden na aankomst van de goederen) toe te sturen is verlengd tot 1 januari 2022.
  • Safety and Security Declarations zijn pas per 1 januari 2022 verplicht.

Meer informatie:

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe handelssituatie ontstaan tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Er is daardoor veel veranderd in de manier waarop beide landen zaken kunnen doen met elkaar.Om bedrijven zo goed mogelijk te informeren over de nieuwe regels heeft de Britse overheid een lange lijst van guidances gepubliceerd. In het eerder door ons gepubliceerde nieuwsbericht, Nieuwe handelsrelatie EU-VK: een lijst van links naar de belangrijkste Britse guidances, staat een opsomming van de belangrijkste guidances voor, onder andere, de import van dieren en dierlijke producten en planten en plantaardige producten.