Spaans succes met biologische plaagbestrijders

Koppert Biological Systems introduceerde de natuurlijke bestuiving in Spanje en speelt een belangrijke rol in de biologische bestrijding van plagen. In nauwelijks een kwart eeuw heeft in Spanje een revolutie plaatsgevonden: de biologische bestrijders van Koppert nemen steeds vaker de plek in van chemische middelen.

Innovatie
Hommel op tomaat

Zonder de bijdrage van Koppert Biological Systems zou de Spaanse tuinbouw er vandaag de dag anders uitzien. Om te beginnen introduceerde de Nederlandse onderneming aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw de natuurlijke bestuiving met hommels in Spanje. Met het oog op de snelle groei van het areaal kassen in Spanje en dankzij het succes van de Natupol- nestkasten opende Koppert in 1994 een eigen vestiging in Almería.

Introductie sluipwesp

In 2003 kreeg de biologische plaagbestrijding een tweede impuls. Samen met de regering in Murcia zette Koppert een aantal projecten op. Het doel: bevordering van de biologische gewasbescherming, om zo de afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verkleinen. De introductie van de sluipwesp Eretmocerus mundus, die in de komkommerteelt de witte vlieg bestrijdt, was de eerste belangrijke stap.

De biologische gewasbescherming werd snel ook gebruikt in andere productiegebieden, zoals Almería, Granada en Huelva. Zo vond een revolutie plaats die de productie van groenten en fruit in Spanje voorgoed zou veranderen.

In 2006 was opnieuw sprake van een succes. In dat jaar bracht Koppert de roofmijt Amblyseius swirskii op de markt, die in de paprikateelt massaal werd ingezet. En in 2010 introduceerde het bedrijf Nesidiocoris tenuis op de markt. Opnieuw een succes, want de roofwants bleek een effectieve bestrijder van de mineermot Tuta absoluta te zijn.

Innovatie
Roofmijt Amblyseius swirskii

Aansluiting op de markt

De biologische bestrijding van plagen in de belangrijkste productiegebieden van Zuidoost-Spanje werd mede dankzij Koppert goed georganiseerd. De telers konden voortaan over een reeks effectieve bestrijders beschikken. Zo hield de sector aansluiting op de markt, waar de roep om schone, veilige en dus residuvrije producten steeds sterker werd.

Koppert begon daarna de technieken buiten de kassen en in zachtfruitgewassen toe te passen. In de campagne van 2013 - 2014 was het succes van de biologische bestrijding met natuurlijke vijanden in de bessenproductie groot.

Eén van de uitdagingen voor Koppert in Spanje is het stimuleren van de biologische plaagbestrijding in gewassen zoals citrusvruchten en tafeldruiven.

Landbouwteam Spanje, met medewerking van Valter Ceppi van Koppert: vceppi@koppert.es)

September 2016