Groeiende markt alternatieve eiwitten in Vietnam

De toenemende vraag van Vietnamese consumenten naar gezonde bronnen van eiwitten stuwt de markt voor alternatieve eiwitten op. Nederlandse bedrijven zijn al actief in Vietnam om alternatieve eiwitbronnen te ontwikkelen en toe te passen in diervoeders, maar ook in levensmiddelen. Het marktpotentieel voor plantaardige producten is interessant voor Nederlandse bedrijven om verder te ontdekken.

Uit onderzoeken blijkt dat consumenten in de Aziatische regio steeds meer openstaan voor nieuwe soorten eiwitten. De toenemende vraag van Vietnamese consumenten naar gezonde bronnen van eiwitten stuwt de markt voor alternatieve eiwitten verder op. In 2020 groeide de marktwaarde van alternatieve eiwitten in Vietnam naar $249 miljoen. Volgens voorspellingen verdubbelt de Vietnamese alternatieve eiwittenmarkt naar ongeveer $500 miljoen marktwaarde in 2025.

Met deze forse groei wordt de markt ook aantrekkelijk voor buitenlandse en lokale spelers. Dit past bij de trend van toenemende buitenlandse investeringen en het dynamisch handelsklimaat van lokale spelers, zowel startups als leidende voedselbedrijven.

Chia salad
Chia salad

Nederlandse bedrijven al actief

Mede vanwege druk op de graan- en sojamarkt kijken ook Nederlandse veevoederbedrijven die actief zijn in Vietnam naar het duurzaam gebruik van grondstoffen en naar alternatieve eiwitbronnen. De Nederlandse ambassade volgt deze ontwikkelingen van Nederlandse betrokkenheid op de voet, zoals het gebruik van insecten en zeewier in veevoeders. Op dit moment is dat echter nog geen gangbare praktijk.

'Kansen voor Nederlandse bedrijven bestaan uit lokale kweek, verwerking en productie van alternatieve eiwitten voor de mondiale markt'

Een aantal voorbeelden:

ShrimpTechVietnam bestaat uit een groep Nederlandse bedrijven en kennisinstituten die gezamenlijk werken aan een duurzame garnalenteelt in de Mekong Delta. Ze dragen daarmee bij aan de ontwikkeling van de lokale aquacultuursector. Het zogenaamde impactcluster bevat experts uit bedrijven als Shrimpvet, TipTopp Aquaculture, Sustainable Aquaculture Solutions, Larive International and Openasia (Vietnam). Een mooi voorbeeld van duurzame teelt is het Nederlandse bedrijf Topsy Baits, de grootste producent van levende en dode wormen ter wereld voor visvoerleveranciers.

The EVFTA helps boost Vietnamese agriculture exports to meet EU standards
Beeld: ©thuysanvietnam
Verwerking van garnalen

Koninklijke De Heus (diervoeders) is een samenwerking aangegaan met Coppens Diervoeding. Coppens onderzoekt al jaren mogelijkheden voor alternatieve bronnen van eiwitten. Het was de eerste producent wereldwijd van insectenolie voor biggen en vleeskuikens. De strategische samenwerking met De Heus zal ook in Vietnam leiden tot innovaties naar meer duurzaam geproduceerde diervoeders.

Wageningen University and Research Center (WUR) werkt aan een studie naar 'Seaweed cultivation in Vietnam for feed and methane reduction'. Deze studie is toegekend onder het Seed Money Programma van de Topsectoren voor Vietnam. Het project kijkt in eerste instantie naar het ontwikkelen van specifieke zeewiersoorten voor het gebruik in veevoer. Verwachting is dat het mixen van zeewierbiomassa met commerciële voeders een positief effect heeft op de diergezondheid. Tegelijkertijd kan het uitstoot van methaangassen bij runderen terugbrengen. Het levert daarmee ook een bijdrage aan de Sustainable Development Goal 13.

Teelt van zeewier

Succesvolle startup

Cricket One is een startup gericht op insecteneiwitten. Het bedrijf produceert krekels in boerderijen in Vietnam. Deze innovatie levert daarmee duurzame hoogwaardige producten voor de levensmiddelenindustrie en de cosmetica. Het Dutch Development Growth Fund (DGGF) gaf in 2018 subsidie voor technische assistentie aan Cricket One voor het verder uitbreiden van de productie en het verbeteren van de verwerkingsfaciliteit naar internationale standaarden. Cricket One levert nu premium krekeleiwitpoeder aan de levensmiddelenindustrie in Europa, Noord-Amerika en in delen van Azië.

Meer kansen voor Nederlandse bedrijven

Vietnam is het vijfde land ter wereld dat toestemming van de Europese Unie kreeg voor de export van voedsel, gebaseerd op insecten binnen deze lucratieve markt. Vietnam heeft vooral gunstige tropische omstandigheden, waardoor de energieconsumptie van de insecten laag is. Nederland heeft met zijn leidende life science innovaties een gunstige positie om Vietnam te ondersteunen met het verder ontwikkelen van de duurzame en competitieve productie van meer alternatieve eiwitvormen, zoals insecten. Kansen voor Nederlandse bedrijven bestaan uit lokale kweek, verwerking en productie van alternatieve eiwitten voor de mondiale markt.

Farmers harvest tra fish in Can Tho city, Mekong Delta
Aquacultuur

Mondiale hub voor aquacultuur

Kijkend naar de aquacultuursector in het bijzonder, is de Vietnamese Mekong Delta een mondiale hub voor aquacultuur. De export van visproducten en zeevruchten uit deze regio is ongeveer 60% van de totale productiewaarde van het land met een totale exportwaarde van $ 2 miljard. De vraag naar duurzaam en betaalbaar visvoer met gebruik van alternatieve eiwitten heeft een enorm potentieel. Nederlandse biotechnologie en life science startups en bedrijven zijn van harte uitgenodigd om de krachten te bundelen om deze markt verder te verkennen.

Het Netherlands - Vietnam Business Platform voor de Mekong Delta kan daarbij de helpende hand bieden. Het platform wil bedrijven faciliteren die bijdragen aan een duurzame transformatie van de Mekong Delta, vooral in watermanagement en landbouwtechnologie. Dit in nauwe samenwerking met de Nederlandse en Vietnamese private sector. Meer informatie over trends en ontwikkelingen in de Mekong is hier te vinden.

Consumentenmarkt

Voor de consumentenmarkt in Vietnam is er een groeiende vraag naar hoogwaardige, veilige en makkelijke plantaardige producten voor bereiding thuis en in restaurants, met name gericht op de vegetarische subculturen met een urban lifestyle en jongeren. Vietnam is een land met 100 miljoen inwoners en een snel groeiende middenklasse. Ongeveer 10% van de bevolking eet regelmatig vegetarische maaltijden. Het marktpotentieel voor plantaardige producten is interessant voor Nederlandse bedrijven om verder te ontdekken.

Studie marktkansen

De Nederlandse ambassade liet dit jaar een studie doen door Fresh Studio naar de marktkansen van Nederlandse voedselproducten op de Vietnamese markt. De studie laat zien dat deze kansen flink toenemen, mede door het wegvallen van de handelstarieven door het vrijhandelsakkoord tussen Vietnam en de EU. Mocht u interesse hebben in het rapport, stuur dan een email naar han-lnv@minbuza.nl.

Lang Kenh Tofu
Lang Kenh Tofu

Food&Hotel Fair 2022

Daarnaast zijn Nederlandse bedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de Food&Hotel Fair, gepland in het vierde kwartaal van 2022. De Nederlandse ambassade verzorgt in samenwerking met Export Partner onder andere een duurzame stand tijdens deze beurs. In de aanloop naar de Food&Hotel Fair houdt Export Partner intakes waarin wordt onderzocht op welke manier een bedrijf het beste vertegenwoordigd kan worden. Export Partner is gespecialiseerd in food export en heeft een raamwerkcontract met RVO. Ze runden eerder succesvolle NL lounges tijdens onder andere Food&Hotel China en Feedex Tokyo.

Neem voor meer informatie contact op met het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Vietnam.

Jackfruits, tofu en insecten

Een vegetarische of plantaardige levensstijl bestaat al eeuwen in Vietnam, meestal bij praktiserende boeddhisten die vanwege religieuze redenen dierlijke eiwitten vermijden. Tegenwoordig zijn er vele Vietnamezen die zo nu en dan vegetarisch eten vanwege gezondheid, duurzaamheid of ethische overwegingen.

Het Aziatische dieet bevat van nature al tal van alternatieven voor dierlijk eiwit. Denk aan plantaardige eiwitten in de vorm van jonge jackfruits, tofu en insecten als specialiteiten. In Vietnam worden eetbare insecten al sinds lange tijd als een betaalbare en duurzame eiwitbron verwerkt in lokale delicatessen. Olie-extract van zogenaamde belostomatiden (reuzewaterwantsen) is een specerij die gebruikt wordt in tal van Hanoise gerechten zoals bún chả (vermicelli en gegrilde gehaktballetjes), bánh cuốn (gestoomde opgerolde rijstpannenkoeken) en bún thang (vermicelli en kippensoep). In het zuiden is men dol op eetbare insecten zoals zijdewormpoppen, krekels, sprinkhanen en wormen van palm- of kokosnootbomen.

Landbouwteam Vietnam
Email: han-lnv@minbuza.nl
Twitter: @AgroVietnam

November 2021

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Eiwittransitie wereldwijd. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.