Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 12)


De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 12, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met deze editie:

- Officiële milieuwaakhond OEP onderzoekt niet-naleving door overheid van wetgeving voor vogelbeschermingsgebieden

- Plan voor proeven met genoom-bewerkte gewassen op commerciële boerderijen

- Consultatie over voortzetting afschieten en uitbreiding vaccinatie van dassen voor de bestrijding van rundertuberculose

Bite-sized

Officiële milieuwaakhond OEP onderzoekt niet-naleving door overheid van wetgeving voor vogelbeschermingsgebieden

De Office for Environmental Protection (OEP) voor Engeland en Noord Ierland lanceert een onderzoek naar het niet-naleven door Defra en het agentschap Natural England van milieuwetgeving voor de zogeheten Special Protection Areas (SPA) voor wilde vogels in Engeland, informeert de OEP. Het betreft onder andere het niet-naleven van aanbevelingen door publieke natuurbeschermingsinstanties. De OEP lanceert ook een onderzoek naar het niet-naleven van wetgeving voor SPA’s door het ministerie DAERA in Noord Ierland.

Het is voor het eerst dat de OEP onderzoek coördineert met onderzoek in Schotland en Wales. De officiële milieuwaakhond in Schotland, Environment Standards Scotland, heeft ook een onderzoek gelanceerd. De waakhond in Wales, de Interim Environmental Protection Assessor for Wales (IEPAW), voert ook een vergelijkbaar onderzoek uit.

Indien wordt bevonden dat milieuwetgeving niet wordt nageleefd zal de OEP in eerste instantie een oplossing zoeken door samenwerking, dialoog en overeenstemming met de betreffende ministeries of autoriteiten. Als dit niet tot een bevredigende uitkomst leidt kan de OEP andere handhavingsbevoegdheden aanwenden, inclusief, indien nodig, het starten van gerechtelijke procedures.

Plan voor proeven met genoom-bewerkte gewassen op commerciële boerderijen

Het British On-Farm Innovation Network plant genoeg zaaigoed van drie graancultivars met een bewerkt genoom te vermeerderen om in het groeiseizoen 2025-6 met de proeven te kunnen beginnen. Bofin is van plan om tot 25 boerderijen in Engeland te betrekken bij de proeven. De eerst proef zal worden gehouden met Cadenza-tarwe waarvan het genoom is bewerkt door Rothamsted Research.

Consultatie over voortzetting afschieten en uitbreiding vaccinatie van dassen voor de bestrijding van rundertuberculose

Defra stelt voor meer dassen te gaan vaccineren en de optie aan te houden van het afschieten van dassen in delen van hoog-risico en randgebieden, inclusief een grote deel van zuidwest en centraal Engeland. Dierenwelzijnsorganisaties zoals de Badger Trust uiten veel kritiek op het voorstel en overwegen juridische stappen te zetten, bericht de Independent. Labour wil het afschieten van dassen beëindigen.

Defra-minister Steve Barclay noemt het afschieten van dassen “hoogst effectief” en een cruciaal onderdeel van de strategie van de regering. Ieder jaar worden vanwege rundertuberculose in Engeland tienduizenden koeien geruimd. Volgens de laatste statistieken zijn door het afschieten van dassen het aantal infecties over de laatste vier jaar in Gloucestershire met 66% gedaald en in Somerset met 37%.