Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 11)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 11, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met deze editie:

- Varkensstapel Engeland wederom gekrompen in 2023

- Consultatie voor ‘eerlijkere etikettering’ van herkomst voedsel en van productiemethode dierlijke producten

- Red Tractor legt ontwikkeling milieustandaard stil

Pigs
Beeld: ©Agropolit

Varkensstapel Engeland wederom gekrompen in 2023

De nieuwste cijfers van Defra over de veestapel in Engeland laat zien dat tussen december 2022 en december 2023 het totaal aantal varkens met 10% is afgenomen van bijna 3,7 miljoen tot 3,3 miljoen, vooral door een afname met 11% van het aantal mestvarkens (91% van het totaal aantal varkens). Het aantal fokzeugen steeg in 2023 met 3,5%. Het totaal aantal runderen in Engeland nam in 2023 af met 1,2% tot iets minder dan 5 miljoen dieren. De melkveestapel in Engeland nam af met 0,9% tot iets minder dan 1,1 miljoen dieren.

Consultatie voor ‘eerlijkere etikettering’ van herkomst voedsel en van productiemethode dierlijke producten

Met nieuwe etiketteringseisen wil Defra hogere productiestandaarden in het VK beter gaan markeren. De open consultatie (ook gepubliceerd door de regeringen van Schotland en Wales en de Northern Ireland Executive) focust op interventies die zouden kunnen bijdragen aan een beter begrip bij consumenten van de herkomst van dierlijke producten. Het Farm Animal Health and Welfare team van Defra wil hierbij kijken naar hoe het land van herkomst beter kan worden vermeld en op welke producten informatie over de herkomst zou moeten worden verplicht.

Wat betreft de etikettering van de productiemethode voor dierlijke producten consulteert Defra over de twee voorstellen, t.w.: - een verplicht label voor varkens- en kippenvlees en eieren voor zowel Britse als geïmporteerde producten, en; - een label met vijf niveaus van standaarden primair gebaseerd op de methode van productie waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen producten die wel en producten die niet voldoen aan het basisniveau van Britse welzijnstandaarden en producten die deze overtreffen. Deze voorstellen zouden gaan gelden voor alle niet-verwerkte varkens- en kippenvleesproducten en eieren en bepaalde voorverpakte en losse, minimaal verwerkte producten met varkens- of kippenvlees of ei.

Red Tractor legt ontwikkeling milieustandaard stil

Het Red Tractor keurmerk dat in het VK wettelijke standaarden voor kwaliteit en voedselveiligheid garandeert met hier en daar een plus, had gepland om tegen april a.s. een nieuw zogeheten Greener Farms Commitment (GFC) standaard in te voeren. Maar na veel kritiek van boeren heeft Red Tractor dit plan nu ingetrokken. Red Tractor heeft medegedeeld dat de bestuursraad in april a.s. zal besluiten over volgende stappen. De National Farmers Union (NFU) en het productschap AHDB (beide medeoprichters van licentieverlener Assured Food Standards) waarschuwen dat het voorstel geen voldoende steun onder boeren zal krijgen en dat het de reputatie van Red Tractor enorm zou schaden als het voorstel terugkeert. Volgens eigen onderzoek van de NFU zou er onder boeren sprake zijn van een crisis in het vertrouwen in Red Tractor.