Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 10)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 10, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met deze editie:

- Defra werft voor nieuwe rol van Agricultural Supply Chain Adjudicator voor zuivelsector

- Noodtoelating Cruiser SB voor behandeling suikerbietenzaad

Bite-sized

Defra werft voor nieuwe rol van Agricultural Supply Chain Adjudicator voor zuivelsector

De Agricultural Supply Chain Adjudicator krijgt wettelijke bevoegdheden om de naleving van zuivelverwerkers te beoordelen met betrekking tot de nieuwe regelgeving (The Fair Dealing Obligations (Milk) Regulations 2024) voor eerlijkheid in melkcontracten en om, indien nodig, boetes (tot aan 1% van de omzet) uit te delen. De rol van de Agricultural Supply Chain Adjudicator zal nog worden uitgebreid met de publicatie (later dit jaar) van vergelijkbare regelgeving voor wat betreft de varkenshouderij in het VK, en mogelijk ook met betrekking tot eieren en verse groente en fruit.

De Fair Dealing Obligations (Milk) Regulations 2024 (die het parlement nog behandeld) volgt na een consultatie in 2020 waarin oneerlijke praktijken werden vastgesteld gerelateerd aan het unilateraal bepalen en wijzigen van contractvoorwaarden zonder onderhandelingen met de melkveehouder en met geringe kennisgeving.

Noodtoelating Cruiser SB voor behandeling suikerbietenzaad

Defra heeft de noodtoelating van de neonicotinoïde Cruiser SB goedgekeurd op basis van de Rothamsted Virus Yellows Forecast die voor dit jaar een incidentie van Vergelingsziekte van 83% voorspelt. Natuurorganisaties bekritiseren de noodtoelating van het vierde jaar op rij. De regering stelt voorwaarden aan het gebruik om de milieurisico’s te beperken, inclusief beperkingen met betrekking tot de gewasopvolging, en belooft op korte termijn een nationaal actieplan te publiceren voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Het virus dat de ziekte veroorzaakt wordt gedragen door bladluizen die dit jaar naar verwachting vanaf 10 april gewassen zullen infecteren. Voor dit jaar is de drempelwaarde voor toelating vastgesteld door de regering op een voorspelde incidentie van 65%, het hoogste percentage ooit. In 2020 ging 25% van de nationale suikerbietoogst verloren aan de Vergelingsziekte, waarvan de totale economische kosten in de sector opliepen tot £67 miljoen. British Sugar zal suikerbietenzaad behandelen met Cruiser SB en distribueren aan de telers die de behandelingen hebben besteld.