Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 8)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 8, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met deze editie:

- Reactie Prime Minister op de boerenprotesten in het VK

- Aanpassingen aan de Basic Payment Schemes

- 10.000 aanmeldingen voor Sustainable Farming Initiative

Farm Land

Rishi Sunak reageert op boeren protesten in het VK

Britse boeren hebben het afgelopen weekend geprotesteerd tegen lage supermarkt prijzen en goedkope voeding import door post-Brexit handelsdeals. De protesten volgen op de demonstraties van boeren elders in Europa en gaan vooral over hun zorgen over oneerlijke concurrentie en kostenstijgingen. (In Wales lijken de protesten trouwens vooral gericht tegen de recente voorstellen voor hervorming van het landbouwbeleid aldaar waarbij 20% van de landbouwgrond uit productie zal moeten worden genomen en de veestapel wordt ingekrompen.)
Premier Sunak reageert op de kritiek dat Brexit-handelsovereenkomsten en slechte reacties op overstromingen en stijgende kosten het vermogen van Engeland om zichzelf te voeden in gevaar hebben gebracht. De prime minister belooft de boeren de "grootste" subsidieregeling ooit tezamen met de creatie van een voedselzekerheidsindex, met toezegging van de regering dat de zelfvoorziening op voedselgebied van Groot-Brittannië op het huidige geschatte niveau van ongeveer 60%, zal blijven of overschrijden.

Aanpassingen aan het Basic Payment Scheme

Vanaf 2024 zullen de Basic Payments in Engeland vervangen worden door delinked payments, oftewel ontkoppelde betalingen. Dit houdt in dat de link tussen betalingen en grondbezit verwijderd wordt. Voorheen bij de BPS speelde het grondbezit een rol in het te ontvangen subsidie bedrag door boeren. Vanaf 2024 is dit dus niet meer het geval. Achtergrond bij de ontkoppelde betalingen is dat deze gemakkelijker zijn bij het uitfaseren van de directe betalingen. Inzet is immers om directe betalingen na 2027 in het geheel te stoppen, ten bate van de transitie naar het nieuwe landbouwbeleid.
De regels voor de delinked payments zijn vastgelegd in nieuwe regelgeving die door het parlement is goedgekeurd en op 1 januari 2024 in werking is getreden. Om deze betalingen te ontvangen, hebben de aanvragers geen grond of historische rechten nodig. Gevolg is dat boeren deze betalingen kunnen ontvangen, ook als ze stoppen met boeren. Overigens moet wel voldaan worden aan de voorwaarden
voor het ontvangen van de ontkoppelde betalingen. De RPA zal de ontkoppelde betalingen blijven uitbetalen tussen 2024 en 2027. Het te ontvangen bedrag wordt elk jaar lager omdat er een progressieve korting toegepast zal worden.

10.000 aanmeldingen voor Sustainable Farming Initiative

Inmiddels hebben meer dan 10.000 farmers in Engeland zich aangemeld voor de Sustainable Farming Initiative (SFI), sinds deze vanaf september 2023 weer zijn opengesteld. Dit betekent dat nu één op de acht boeren meedoet aan de SFI. Dit nieuws komt enkele dagen nadat er een Farmer Opinion Tracker verscheen over sentimenten onder boeren (uitsluitend in England). Daarin geeft ruim tweederde van de ondervraagden aan “not at all confident” te zijn dat de nieuwe subsidieregelingen zullen leiden tot een succesvolle toekomst voor de landbouw. In eerder uitvragen van de Opinion Tracker lag dit aandeel nog enkele procentpunten hoger.
De NFU deputy president David Exwood geeft aan dat de deelname aan de SFI bemoedigend is. In januari jl. is door minister van landbouw Mark Spencer aangegeven dat tenminste 16 nieuwe acties zullen worden toegevoegd aan de SFI. De NFU pleit voor meer inzicht in de details hieromtrent. Dit zodat boeren een betere inschatting kunnen maken op welke manier het beste deel te nemen aan deze regeling.