Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 7)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 7, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met deze editie:

- Nieuwe visserijmaatregelen en doelstellingen nationale parken voor natuurherstel

- Blauwtong beperkingen voor vervoer binnen Groot-Brittannië versoepeld

Dartmoor National Park
Beeld: ©Chris Allen (cc-by-sa/2.0)
Foto van Dartmoor National Park met koeien en paarden

Nieuwe visserijmaatregelen en doelstellingen nationale parken voor natuurherstel

Het Britse ministerie Defra heeft in een persbericht een sluiting van de Engelse wateren van de Noordzee voor de visserij op zandspiering aangekondigd; een verordening met beperkingen voor de boomkorvisserij in een aanvullende 13 Marine Protected Areas; en een nieuw Protected Landscapes Targets and Outcomes Framework, met o.a. natuur- en klimaatdoelstellingen voor de National Parks and National Landscapes.

De sluiting van de Engelse wateren van de Noordzee voor de zandspieringvisserij zal voor de start van het visseizoen op 1 april van kracht zijn. De sluiting volgt na een consultatie waarop de regering een reactie heeft gepubliceerd. Met de sluiting van deze wateren geldt het verbod nu voor alle vaartuigen – de Britse vloot was al niet toegestaan op zandspiering te vissen omdat er geen aandeel van de TAC voor zandspiering aan het VK is toegewezen. Ook Schotland heeft een sluiting van wateren voor de zandspieringvisserij aangekondigd en waartoe ze dit uitvoeringsbesluit heeft gepubliceerd.

Defra kondigt in hetzelfde persbericht ook de 34 projecten aan die gezamenlijk £7 miljoen pond zullen ontvangen voor de verbetering van het waterbeheer in laagveen gebieden in Engeland en vestigt aandacht op een nieuwe samenwerking tussen bedrijven, milieu-ngo’s, expert organisaties en Defra die financiering van natuurprojecten moet stimuleren: Projects for Nature.

Blauwtong beperkingen voor vervoer binnen Groot-Brittannië versoepeld

Vanwege een afname van de temperatuur acht de Animal and Plant Health Agency (APHA) de activiteit van knutten voldoende afwezig (‘vector low period’) om tijdelijk vergunningen af te geven voor het vervoer onder voorwaarden van levende dieren binnen en van- en naar de blauwtong tijdelijke controlezones (TCZ’s) binnen Groot-Brittannië. (Zie ook dit persbericht van het Pirbright Insitute). Voor vervoer van een TCZ naar de vrije zone moeten dieren negatief hebben getest voor het virus (PCR test) en antilichamen (serologische test). In het geval van een positieve testuitslag voor antilichamen zal op een case-by-case basis een besluit worden genomen over het afgeven van een vergunning voor het vervoer. Voor de nieuwste update wat betreft het aantal gevallen van blauwtong in Engeland, zie: gov.uk.