Première ‘Planet Soil’ in Londen

Planet Soil is een innovatieve Nederlandse documentaire over het bodemleven. Op 16 januari is de film voor het eerst vertoond in het Verenigd Koninkrijk. De première werd georganiseerd door de ambassade in London, in samenwerking met filmhuis Bertha DocHouse en de makers van de documentaire.

Planet Soil, of Onder het Maaiveld in het Nederlands, maakt zichtbaar wat leeft onder onze voeten, in de bodem. Het ecosysteem van de bodem, met daarin planten en allerlei ander leven zoals insecten, schimmels en micro-organismen, is zeer verweven en essentieel voor al het leven op aarde. De documentaire bevat bijzondere beelden van het ondergrondse leven, wat steeds in beweging is. Bovendien legt de film uit wat de kansen zijn van duurzaam bodemmanagement voor het behoud en verbeteren van biodiversiteit, tegengaan van klimaatverandering en niet in de laatste plaats het verbouwen van gezond voedsel. Planet Soil was de best bezochte Nederlandse documentaire van 2023.

Voor de vertoning was een select publiek genodigd, met lokale betrokkenen en experts rondom het thema bodem en (regeneratieve) landbouw, vanuit overheid, wetenschap, NGO’s en ook landbouwattaches van andere EU landen. Na de film was er ruimte voor vragen aan de regisseur, Mark Verkerk. Er was erg veel interesse voor de film, zowel voor het maakproces hier, en zeker ook over de boodschap.

Voor meer informatie over de documentaire: Planet Soil (planetsoilmovie.com)

Planet Soil Screening London
Beeld: ©LON-LNV