Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 3)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 3, 2024. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

Supermarkten versoepelen cosmetische eisen groenten na zware regenval en overstromingen

Tesco schrijft in een persbericht tijdelijk enigszins kleinere spruiten, bloemkool, kool en prei te accepteren van leveranciers getroffen door de zware regenval en overstromingen in het VK. Morrisons bevestigt de productspecificaties te hebben aangepast voor cosmetische oneffenheden die geen afbreuk doen aan de kwaliteit. Sainsbury’s zegt groenten, zoals spruiten, uien, aardappelen en kool, te accepteren die onder- of overmaats of ‘misvormd’ zijn.

Meer blauwtong gevallen in Engeland en piek in Schmallenberg virus in koeien en schapen

Defra bericht in een update op 15 januari over de blauwtong situatie dat er sinds het begin van de uitbraak in november 52 gevallen in oost en zuidoost Engeland zijn vastgesteld op 29 huisvestingslocaties. Er is nog steeds geen bewijs gevonden dat het blauwtong virus circuleert onder knutten in Groot Brittannië. De graafschappen Norfolk en Kent blijven een tijdelijke bestrijdingsgebied.

De Animal and Plant Health Agency (APHA) bevestigt een piek in het aantal gevallen van  Schmallenberg virus in koeien en schapen in het VK. Dit zou vooral het geval zijn in vermeerderingskoppels voor vroege lammeren. De Farmers Union of Wales waarschuwt boeren om alert te zijn op de symptomen. APHA biedt gratis testen aan. Voor het virus geldt geen meldingsplicht.

Mexico open voor import orgaanvlees varkens uit VK

Het productschap AHDB schat dat de potentiële exportwaarde over de komende vijf jaar £18 miljoen pond bedraagt (AHDB). De openstelling volgt twee jaar na de eerste overeenkomst met Mexico voor markttoegang voor Brits varkensvlees (zie: gov.uk).

Aantal schapen in VK op laagste niveau in twaalf jaar

Volgens de laatste census van Defra telde het VK op 1 juni vorig jaar 31,8 miljoen schapen, 4,1% minder dan in 2022. De vermeerderingskoppels telden 15 miljoen dieren, een afname van 2,4% ten opzichte van 2022. Het productschap AHDB schrijft dat de afname mogelijk gelinkt is aan de hoge kosten van diervoeders en andere inputs en de onzekerheid op de markt. Het aantal lammeren jonger dan een jaar is afgenomen met 6% wat mogelijk zal leiden tot een kleinere of vertraagde opbrengst van lammeren (AHDB).