Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 51)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 51, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

Tweede ronde Improving Farm Productivity subsidieprogramma moet energiekosten tuinders helpen verlagen

Tuinders in Engeland kunnen per bedrijf een subsidie van tussen £25,000 en £500,000 aanvragen voor de aanschaf van grote kapitaalgoederen zoals robots, LED belichting en geavanceerde besturingseenheden voor ventilatie en fotovoltaïsche systemen. De tweede ronde van het Improving Farm Productivity subsidieprogramma is onderdeel van Defra’s Farming Investment Fund.

Waarde Britse invoer van Nederlandse voedingsmiddelen en drinkwaren gestegen

De nieuwste Trade Snapshot van de Food and Drink Federation laat zien dat de waarde van de Britse invoer van voedingsmiddelen en drinkwaren de eerste drie kwartalen op jaarbasis steeg met 3.6%, met name door meer invoer uit EU-landen, zoals  Nederland (+7,3%), Frankrijk (8,9%) en België (14,8%). De grootste importcategorie was fruit, hoewel het volume afnam met 7%.

De waarde van de Britse export van voedingsmiddelen en drinkwaren tussen juli en september dit jaar bedroeg £6,2 miljard, 5,5% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ierland blijft de grootste exportbestemming, met een toename van de exportwaarde over de eerste drie kwartalen van dit jaar met 6,9% tot £3 miljard maar tegelijkertijd nam de exportwaarde de eerste drie kwartalen op jaarbasis af voor belangrijke markten als die van Frankrijk (-0,5%), de VS (-2,6%) en Nederland (-1,0%).

Fresh Produce Supply Chain Review van start

Defra is afgelopen week de beloofde Fresh Produce Supply Chain Review begonnen (zie dit persbericht). De doorlichting zal kijken naar de eerlijkheid van contracten tussen producenten en afnemers in de verse groente en fruitsector en hoe gegevens in de leveringsketen kunnen worden gebruikt voor meer transparantie in contractonderhandelingen. Gekeken zal worden naar het huidig functioneren van  contractafspraken, of er behoefte is aan meer wetgeving, en of de toeleveringsketen meer transparant kan worden gemaakt. Defra-minister Barclay verklaart met de doorlichting te willen zorgen voor een eerlijke prijs voor producenten en een grotere stabiliteit en veerkracht voor de sector.  De open consultatie loopt voor tien weken tot 22 februari.