Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 50)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 50, 2023. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

Eerste papierloze export bloembollen naar VK

Als onderdeel van de pilot van e-CertNL en Defra voor het elektronisch uitwisselen van fytosanitaire certificaten (e-Phyto’s) tussen Nederland en het VK is afgelopen week de eerste zending bloembollen inclusief de exportcertificering volledig papierloos verzonden en door het VK geaccepteerd. De aanvraag en fytosanitaire vrijgave in het VK zijn volledig gedaan op basis van het elektronische bericht tussen e-CertNL en haar tegenhanger IPAFFS in het VK. De pilot is gefaseerd en begonnen met de sector bloembollen en vaste planten (CBB).

Nieuwe gevallen van blauwtongbesmetting in Engeland

Defra bevestigt dat middels actieve surveillance twee nieuwe gevallen van blauwtongbesmetting in vee zijn gedetecteerd op een boerderij in het graafschap Norfolk. Hiermee is het totale aantal gevallen toegenomen tot elf op zes verschillende locaties in Engeland. De koeien worden geruimd. Defra stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat het virus circuleert in Groot-Brittannië. Rond de betreffende bedrijven in Kent en Norfolk is een 10-kilometer zone met een tijdelijk vervoersverbod ingesteld. Vorige maand werd voor het eerst in zestien jaar in het land een geval bij een niet-geïmporteerde koe ontdekt in Kent. Voor de actuele epidemiologische situatie, zie gov.uk.

Morrisons lanceert ‘Buy British’ knop in webwinkel

De vijfde grootste supermarktketen met een marktaandeel van 8,7% is de eerste supermarktketen om een browsertab te introduceren die het voor klanten makkelijker maakt om Brits voedsel te identificeren. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van de NFU in vervulling. De voormalige Defra-minister Thérèse Coffey sprak dit najaar nog haar steun uit voor een dergelijke knop in webwinkels. De online supermarkt Ocado heeft een sectie met Best of British ingericht.