Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 49)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 49, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

Defra opent nieuwe subsidierondes voor landbouwinnovatie en ontwikkeling natuurprojecten

Minister Steve Barclay maakte dit bekend tijdens zijn eerste grote toespraak als de nieuwe Defra-minister. Barclay kondigde voor de nieuwe subsidierondes £45 miljoen uit het Farming Investment Fund and Farming Innovation Programme beschikbaar te stellen, inclusief kapitaalsubsidies van £25,000 - £500,000 voor automatisering en robotisering en van £15,000 - £100,000 voor zonnepanelen op daken en reservoirs. In 2024 kunnen bedrijven ook inschrijven op subsidies uit het Accelerating Development of Practices and Technologies (ADOPT) fund voor het testen en trials van nieuwe technologie op landbouwbedrijven waarvoor de regering £44 miljoen beschikbaar stelt.

Barclay lanceerde ook de derde ronde van de Natural Environment Investment Readiness Fund. Boeren kunnen hiermee tot aan £100,000 subsidie aanvragen uit een totaal van £5 miljoen beschikbare middelen om natuurprojecten te ontwikkelen die helpen om investeringen uit de private sector aan te trekken. De regering wil tegen 2027 jaarlijks voor Engeland ten minste £500 miljoen aan private sector investeringen in natuurherstel aan trekken – stijgend tot aan minstens £1 miljard per jaar in 2030.

EFRA-Committee roept regering op tot wettelijke bodemdoelstellingen voor 2028

In een nieuw rapport stelt de vaste Lagerhuiscommissie dat bodemgezondheid in overheidsbeleid op de zelfde voet moet worden behandeld as water- en luchtkwaliteit. De regering zou daarom moeten investeren in het wijdverbreid en gestandaardiseerd testen van bodems via de Environmental Land Management (ELM) programma’s, stelt de commissie. Het rapport wijst op de potentiële bijdrage van de ELM-programma’s aan een betere bodemgezondheid maar stelt dat deze alleen niet zaligmakend zijn. De commissie beveelt de regering aan om tegen 2035 een nieuwe regelgevend kader in te voeren dat bodemdegradatie en vervuiling door verschillende sectoren, inclusief de bouwnijverheid en landbouw, moet voorkomen.

Richtsnoer Food Standards Agency voor kweekvlees bijgewerkt

De FSA adviseert in de bijgewerkte guidance met betrekking tot cell cultivated products (CCP’s) (Annex 1 van de behouden EU verordening 853/2004 refereert niet aan vlees) dat de meeste aanvragen voor autorisatie voor CCP’s worden beoordeeld aan de hand van de novel food verordeningen (zie deze guidance) en in sommige gevallen aan de hand van de ggo-regels. De FSA kan specifieke novel food etikettering vereisen als ze dit in het belang van de consument acht. De eerste en tot dusver enige aanvraag voor autorisatie van kweekvlees in het VK is van Aleph Farms.