Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 48)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 48, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

Regering kondigt in aanloop naar de COP28 pakket maatregelen aan voor meer toegang tot natuur in Engeland

Defra-minister Steve Barclay heeft vandaag (29 november) een nieuw pakket aan natuurmaatregelen in Engeland aangekondigd die moeten bijdragen aan ‘een betere toegankelijkheid van groene ruimte en het publiek verbinden met de natuurlijke wereld’. De aankondiging komt in de aanloop naar de COP28 waar premier Sunak ‘het Britse leiderschap, aangekondigd op COP26, zal voortzetten om de rol van natuur in de aanpak van klimaatverandering kracht bij te zetten’. De maatregelen omvatten o.a. de ontwikkeling van een nieuwe nationaal park, 34 nieuwe landschapsherstelprojecten (onderdeel van het nieuwe Environmental Land Mangement (ELM) programma), de ontwikkeling van nieuwe bossen, en financiering om meer kinderen in contact te brengen met het buitenleven.

Areas of Outstanding Natural Beauty in Engeland and Wales omgedoopt tot National Landscapes

De National Landscapes Association (voorheen de National Association for Areas of Outstanding Natural Beauty) wil met de nieuwe naam en rebranding (de juridische benaming verandert niet) van de 38 gebieden in Engeland en Wales de ‘nationale betekenis’ van de gebieden markeren. Defra kondigde begin dit jaar in haar Environmental Improvement Plan 2023 aan de rebrand te steunen om hiermee ‘hernieuwde waarden’ te communiceren en het ‘besef van de nationale betekenis te stimuleren bij diverse gemeenschapen, inclusief woonachtigen, partners en bezoekers.’ Een AONB is een wettelijk beschermd natuurgebied met ‘buitengewone natuurlijke schoonheid’. Voor de aanwijzing van een gebied wordt een natuurlijke schoonheid criterium gehanteerd: een combinatie van landschapskwaliteit, panorama, relatieve rust en wildernis, en natuurlijk en cultureel erfgoed karakteristieken.

Klacht ClientEarth over nood-autorisatie neonicotinoïde Cruiser SB

Advocaten van ClientEarth waarschuwen de wettelijke milieu ‘waakhond’ (Office of Environmental Protection) dat het besluit van de regering van februari jl. om het gebruik te autoriseren voor de suikerbietteelt in 2023 mogelijk in strijd is met de milieuwetgeving.  ClientEarth stelt dat de regering het besluit heeft genomen ‘in tegenstelling tot het expert-advies van publieke organen’ (nl. Health and Safety Executive (HSE) en het Expert Committee on Pesticides). Defra zegt in reactie dat ‘ze het besluit niet licht hadden opgevat en dat strikte beperkingen gelden voor het gebruik om de milieurisico’s te verminderen’.

Hooggerechtshof: regering heeft niet voldaan aan wettelijke verplichtingen voor herstel wateren

In de uitspraak vorige weekt stelt rechter Lieven van het England and Wales High Court dat de Environment Agency (EA) en de regering niet hebben voldaan aan de wettelijke verplichtingen van de Kaderrichtlijn Water om rivieren en waterwegen te herstellen. De EA, stelt de rechter, is niet doorgegaan met de voorgestelde acties tegen vervuilers in Defra’s River Basin Management Plans (RBMP). Daarnaast concludeerde de rechter dat er geen bewijs is dat kan worden verwacht dat het programma van maatregelen hun gestelde doelen zou behalen.