Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 32)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 32, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de NL-ambassade in Londen.
 

Bite-sized

Regering versoepelt controles van Braziliaans rund- en varkensvlees voor invoer in Groot-Brittannië

De regering heeft dit besloten na afronding van een audit in Brazilië. De intensiteit van controles van Braziliaans vlees werd in de EU in 2017 opgevoerd naar 100% inspectie na berichten van fraude in de Braziliaanse vleessector en problemen met o.a. salmonella in vlees. De situatie lijkt nu zodanig te zijn verbeterd dat de regering het onder voorwaarden aandurft nu weer terug te gaan naar lagere inspectiepercentages. Ook zijn specifieke productielocaties in Brazilië nu weer goedgekeurd om te exporteren naar Groot-Brittannië (zie ook: Food Safety News; Food Manufacture).

Productschap AHDB pakt uit met beurspaviljoenen voor vlees- en zuivelexporteurs

Als onderdeel van haar in juni jl. gelanceerde Beyond Borders strategie organiseert AHDB paviljoenen voor exporteurs van zuivel, varkens-, rund- en lamsvlees op beurzen in Azië, Golfregio, en de VS (voor een overzicht, zie: AHDB. AHDB ziet een significant exportpotentieel in Azië door een toenemende bevolking en inkomens, een potentieel in Noord-Amerika vooral voor premium producten, en exportkansen in de Golfregio en Noord-Afrika voor lamsvlees en zuivelproducten. AHDB ziet ook de export van in het VK minder geconsumeerde vleesproducten als een kans voor een optimaler gebruik van het karkas (‘carcass balance’) en daarmee toegevoegde waarde voor Britse producenten.

Deze week namen vijf Britse rund- en varkensvleesexporteurs deel aan het British Meat Pavilion georganiseerd door het productschap AHDB op de World Food Expo in Manila. De Filipijnen zijn de derde grootste Britse exportmarkt voor rund- en varkensvlees (£58,5 miljoen in 2022) (AHDB; zie ook: Meat Management).

Meerderheid boeren heeft weinig vertrouwen dat de landbouwprogramma’s in Engeland succes voor de sector zullen brengen

De nieuwste Farmer Opinion Tracker for England gepubliceerd door Defra laat zien dat bijna driekwart van de ondervraagde boeren ‘geheel geen vertrouwen’ heeft dat de nieuwste aanpassingen van de landbouwprogramma’s een succesvolle toekomst voor de sector beloven. 61% geeft aan niet positief gestemd te zijn over de toekomst van het eigen bedrijf.

NFU-president Minette Batters zegt niet verrast te zijn gezien wat zij de huidige beleids- en economische onzekerheid noemt. Defra-landbouwstaatsecretaris Mark Spencer zegt dat de survey verouderd is omdat sindsdien de regering alle details van het Sustainable Farming Incentive (SFI) programma (onderdeel van het ELM-programma) heeft gepubliceerd, meer steun heeft aangekondigd en nieuwe subsidies heeft opengesteld (Farmers Guardian).

Een andere survey van dit voorjaar gepubliceerd door Farmers Weekly laat zien dat in Engeland ongeveer 56% van de boeren geïnteresseerd is deelname aan het ELM-programma. Maar de belangstelling voor het SFI-programma is afgenomen van 67% in 2021 tot 49%. Het percentage boeren dat niet wil deelnemen aan het ELM-programma is gestegen tot 27% terwijl dit 18% was in 2021 (Farmers Weekly).

Proefproject Morrisons met 100% garantstelling voor productiekosten aardappel- en worteltelers

De vijfde grootste supermarktketen met een marktaandeel van 8,7% stelt ongeveer £2 miljoen beschikbaar ter dekking van de kosten van productiemiddelen, zoals kunstmest en huur, om de financiële risico’s bij de teelt te verminderen. In de eerste proeffase werkt Morrisons samen met drie aardappeltelers en een wortelteler. Als het proefproject een succes wordt voorziet Morrisons een verdere uitrol in 2024 (Farmers Weekly).