Innovatiemissie VK open teelt groente en fruit bevestigt gemeenschappelijke uitdagingen en kansen voor samenwerking

De open teelt van groente en fruit kent in het VK vergelijkbare uitdagingen als in Nederland rond de beschikbaarheid van personeel, gewasbescherming, en duurzaam gebruik van water. In het VK, net als in Nederland, investeert de sector daarom in verdergaande automatisering en precisietoepassingen zoals door robotisering en digitalisering, in de teelt en verwerking van groente en fruit. Hierin schuilen potentiële kansen voor samenwerking tussen Nederlandse en Britse technologiebedrijven, kennisinstellingen en telers. Reden voor LNV om in samenwerking met RVO eerder deze maand een kennis- en technologie innovatiemissie te organiseren naar Engeland om deze kansen voor samenwerking met Britse partijen te verkennen. 

LAN-Londen en RVO organiseerden een LNV-Innovatiemissie

Doel van de missie die tussen 10-13 juli jl. plaatsvond was om in inzicht te krijgen in het ecosysteem, innovatieve ontwikkelingen en kansen in de open teelt van groente en fruit in het VK en om trends en kansen te verkennen voor (publiek-private) samenwerking op het gebied van technologische innovatie.

Naast vertegenwoordigers van het ministerie van LNV, WUR en de topsectoren T&U en Agri & Food namen zeven bedrijven en kennisinstellingen uit Nederland deel: BrimaPack, Fruit Tech Campus, MTA, Odd.Bot, perClass, Pixelfarming Robotics, en Smart  Farm Sensing.

Intensief programma

De missie bezocht de primaire teeltgebieden in Oost- en Zuidoost-Engeland waar, in samenwerking met de clusters Agri-TechE en Growing Kent & Medway, twee netwerkbijeenkomsten waren georganiseerd en de FruitFocus beurs, zeven telers, kennisinstellingen en een robotbouwer werden bezocht. De missie werd afgesloten met een ronde tafel met vertegenwoordigers van de genoemde clusters, het Britse agentschap voor onderzoek en innovatie (UKRI), onderzoeksraad BBSRC, Defra en de Agri-Tech Centres. De aanwezige Nederlandse en Britse partijen zullen gezamenlijk verder werken aan de ontwikkeling van een publiek-private samenwerking tussen het VK en Nederland voor innovatie in de open teelt van groente- en fruit.

Hortitech United Kingdom

Bevindingen

De missie bevestigde de gemeenschappelijke uitdagingen in Engeland en Nederland rond het vinden van technologische oplossingen voor meer automatisering en precisiedosering bij het gebruik van water, meststoffen, en gewasbeschermingsmiddelen. De primaire teeltgebieden in Nederland en het oosten en zuidoosten van Engeland kennen deels vergelijkbare ecologische en klimatologische omstandigheden die samenwerking op het gebied van technologische innovatie nuttig maken. In het land bestaat daarom veel belangstelling voor de technologische ontwikkelingen in de groente- en fruitteelt in Nederland. Een aantal grote telers in het VK werken proactief aan technologische innovatie door te investeren met eigen R&D budget en daarbij ook samenwerking te zoeken met technologieontwikkelaars. In het VK is er daarom ook een actief ecosysteem voor innovatie op het gebied van horti-tech met talrijke technologie-startups en onderzoeksprojecten. De regering stimuleert in Engeland met innovatiefondsen de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de teelt van groente- en fruit en promoot de adoptie hiervan met subsidies aan telers. Uitdaging voor technologieaanbieders in het VK net als in Nederland is het opschalen van het gebruik van de innovaties in een sector waarin de marges klein zijn en de teeltrisico’s groot.

Hortitech

Next steps

De Landbouwraad in Londen gaat verder in gesprek met de Agri-Tech Centres, Agri-TechE, en Growing Kent & Medway over de vormgeving van een publiek-private partnership tussen Britse en Nederlands partijen voor samenwerking bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en kennis met een focus op de robotisering en digitalisering van de groente- en fruitteelt. De samenwerking op dit gebied zal voortbouwen op de velerlei bestaande nauwe banden tussen onderzoekers, bedrijven en instellingen in Nederland en het VK, zoals van Wageningen Universiteit en Research met veel universiteiten en onderzoeksorganisaties in het VK.