Bite-sized: het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 28)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 28, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de NL ambassade in Londen.

Bite-sized

Kritisch rapport over VK klimaatinzet

Volgens de Climate Change Committee (officiële klimaat-adviescommissie van de regering) is het VK niet langer internationaal leidend als het gaat om klimaat-actie. Anderhalf jaar na de COP in Glasgow stelt de groep vast dat er onvoldoende initiatief wordt genomen door het kabinet om de verschillende (internationale) klimaatambities waar te maken waar het gaat om terugdringing van de CO2 emissies.
In haar jaarrapport aan het parlement stelt de CCC op dit moment aanzienlijk minder vertrouwen te hebben dat het VK haar klimaatdoelen voor 2030 gaat halen dan een jaar geleden. “Zwak leiderschap” zou de oorzaak zijn. De commissie vindt dat de overheid teveel vertrouwt op technologische oplossingen als CO2 opslag en veel te weinig inzet op gedragsverandering bij burgers (zoals minder vliegen en minder vlees eten) en bedrijfsleven. Over de landbouw en landgebruik stelt CCC dat de emissies het afgelopen decennium niet zijn afgenomen en dat er flinke tekortkomingen zitten in het vigerende beleid. Zo zou Defra veel meer bomen moeten aanplanten en aan herstel van veengebieden moeten doen om de gestelde doelen te bereiken. Van de voorgestelde vrijwillige eco-labelling van voedsel verwacht CCC nauwelijks enige positieve bijdrage aan de terugdringing van emissies. De overheid zou veel meer kunnen doen aan het reduceren van voedselverliezen in de keten en ook zou de commissie meer steun willen zien voor innovaties als kweekvlees.

Parlement van Wales neemt Agriculture Bill aan

Het wetsvoorstel zal naar verwachting later deze zomer door de Koning worden bekrachtigd en in werking treden. De wet voorziet in een nieuw Sustainable Farming Scheme dat een belangrijk instrument zal vormen voor de aanpak van klimaatverandering. De wet voorziet ook in een verbod op lijmvallen en strikken, een primeur in het VK (gov.wales). De wet zal het kader vormen voor het landbouwbeleid in Wales ter vervanging van het op GLB gebaseerde beleid met hectarepremies.

Lowland Agricultural Peat Task Force publiceert rapport met aanbevelingen

Het rapport van de onafhankelijke taakgroep doet 14 aanbevelingen voor een meer duurzame toekomst van de laagveengronden, waaronder nieuwe investeringen in de opslag,  beheer en controle  van water en het stimuleren van landbouw met een hoger grondwaterpeil via het ELM-programma. De NFU schrijft het rapport te verwelkomen maar wil wel graag vernemen hoe de extra middelen voor de installatie van infrastructuur en technologie voor de controle van het waterpeil ook mogelijk zullen bijdragen aan de voedselproductie.

Onafhankelijke evaluatie roept de regering op meer te doen voor het werven van personeel in de voedselketen

De evaluatie gepubliceerd door Defra doet 10 aanbevelingen voor de aanpak van de personeelstekorten in de landbouw en de voedselverwerkende industrie, waaronder een uitbreiding van de toekenningscriteria voor de ‘skilled worker’ visa en een campagne die het imago van de sector moet verbeteren. Een reactie van de regering volgt later dit jaar.
De National Farmers Union (NFU) schrijft verheugd te zijn dat het onafhankelijke panel erkent dat actie nodig is. Uit onderzoek van de NFU zou blijken dat 41% van de respondenten minder voedsel is gaan produceren omdat ze niet voldoende personeel kunnen werven.