Bite-sized: het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 23)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 23, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de NL ambassade in Londen.

Bite-sized

Consultatie over algemene heffing op SPS zendingen bij Port of Dover en Eurotunnel

Met de consultatie wil Defra de hoogte vaststellen van de tarieven die de kosten moeten dekken voor de inspecties op de Border Control Posts (BCPs) die door de overheid worden gerund bij de Port of Dover en Eurotunnel Le Shuttle. Zoals in april jl. aangekondigd in het Border Target Operating Model zullen volgend jaar op sommige goederen die worden geïmporteerd uit de EU document-, identiteits- en fysieke controles worden geïntroduceerd. Producten, inclusief medium-risk dierlijke producten, planten en plantaardige producten, en high-risk producten kunnen geselecteerd worden voor SPS controles op de BCPs. Defra stelt voor om één algemene heffing (‘Common User Charge’) te introduceren: een vast tarief op alle SPS ladingen of deze nu voor inspectie geselecteerd worden of niet. De heffing zullen waarschijnlijk na een transitie periode in april 2024 worden gestart. De consultatie loopt tot 9 juli.

Wetsvoorstel tot beëindiging van commercieel gebruik van veen in substraat per eind 2026 nog geen gelopen koers

Defra Minister of State Trudy Harrison heeft in een schriftelijk antwoord aangegeven dat de regering technische uitzonderingen heeft geïdentificeerd voor plugs met minder dan 150 ml substraat en voor dekaarde voor de champignonteelt. Voorts schrijft Harrison dat de regering zal kijken naar de gegevens voor andere type planten of productieprocessen waarvoor een technische uitzondering mogelijk nodig is. De regering zal hierbij de sector betrekken. Harrison schrijft dat de regering voornemens is de wetgeving zo op te zetten dat ministers deadlines kunnen amenderen of de uitzonderingen kunnen aanpassen wanneer omstandigheden betekenen dat een deadline onhaalbaar blijkt. Harrison geeft geen tijdpad voor de wetgevingsvoorstellen:  ‘The proposed legislation will be brought forward when parliamentary time allows.

Publicatie Retail Movement Scheme en Guidance voor etikettering onder Windsor Framework

Defra heeft de details van het nieuwe Retail Movement Scheme (onder het Windsor Framework) voor bepaalde retail-goederen uit Groot-Brittannië bestemd voor Noord Ierland gepubliceerd. Bedrijven in Groot-Brittannië kunnen vanaf 1 oktober a.s. voorverpakte retail-goederen en bepaalde losse retail-goederen inclusief fruit en groente via een ‘green lane’ naar Noord Ierland verplaatsen. Hiermee hoeven bedrijven niet langer meerdere export gezondheidscertificaten in te vullen en ook geen EU adres meer te vermelden op individuele producten. Bij zendingen kan gebruik worden gemaakt van één General Certificate en hoeft alleen een adres in het VK, Kanaaleilanden of het Eiland van Man vermeld te worden. Nieuwe etiketteringeisen onder het Retail Movement Scheme moeten garanderen dat goederen niet verder worden verplaatst naar de EU. Sommige voedselproducten moeten een individueel productetiket hebben met de woorden ‘Not for EU’. De nieuwe etiketteringseisen worden in drie fasen ingevoerd tussen oktober 2023 en juli 2025.

£31 miljoen voor aanschaf equipment in nieuwe ronde Farming Equipment and Technology Fund

Defra heeft in een persbericht aangekondigd aan boeren £31 miljoen beschikbaar te stellen in de nieuwste ronde van het Farming Equipment and Technology Fund voor de aanschaf van apparatuur en technologie tbv de productiviteit, duurzaamheid en beheer van drijfmest. Defra schrijft dat vanwege de grote belangstelling dit jaar voor de subsidies de beschikbaar middelen heeft verhoogd van £17 tot £31 miljoen. Apparatuur die nieuw in aanmerking komen, zijn o.a. camera-gestuurde sproeiers die tussen de gewasrijen werken en mulchers voor de bosbouw en boom- en wijngaarden.

Nieuwe subsidies voor innovatieprojecten ter verduurzaming landbouw

De nieuwste subsidieronde is onderdeel van het Farming Innovation Programme van Defra en het agentschap  UK Research & Innovation (UKRI) dat tot aan eind 2027 in totaal £270 miljoen beschikbaar stelt voor R&D die boeren moet gaan helpen duurzamer te produceren (Defra). Afgelopen maand kondigde Defra tevens aan een extra  £12,5 miljoen beschikbaar te stellen via de nieuwe On-Farm Environmental Resilience wedstrijd waarin boeren en telers kunnen mededingen naar maximaal £500.000 subsidie voor projecten die moeten leiden tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovatieve landbouwmethodes.