Meerderheid Nederlandse en Britse bedrijven ervaart last van Brexit

Een forse meerderheid van de Britse en Nederlandse bedrijven ervaren negatieve gevolgen van de Brexit. Dat blijkt uit een enquête van de Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC). Gevraagd is naar de ervaringen in de eerste drie maanden van 2021.

flags of the eu and uk
Beeld: ©Public Domain Pictures

Van de Nederlandse bedrijven die exporteren naar het VK zegt 71% in de eerste maanden van dit jaar geconfronteerd te zijn met extra kosten en minder rendement. Andersom geldt hetzelfde, van de Britse ondernemers die handeldrijven met Nederland klaagt 72% hierover.

De enquête is gehouden onder 125 Nederlandse en Britse bedrijven. Deze zijn allemaal lid van de NBCC. De uitslag is niet representatief voor de ervaringen van bedrijven uit de agrofoodketen met de Brexit. Daarvoor is hun aandeel in de ondervraagde groep bedrijven te klein.  

Extra bureaucratie

Bedrijven hebben vooral last van extra bureaucratie, blijkt uit de NBCC-enquête. Dat geldt overigens meer voor Britse bedrijven (84%) dan Nederlandse bedrijven (54%). Het omgekeerde geldt voor vertragingen aan de grens als gevolg van de Brexit. 67% van de Nederlandse bedrijven ervaart vertragingen bij export naar het VK. Bij uitvoer van het VK naar Nederland geldt dat voor 44% van de bedrijven.

Economische impact

Zo’n 40% van de ondernemingen zegt dat de Brexit tot nu toe negatieve economische effecten heeft. Bij zo’n 10% gaat het om een daling van €100.000 of meer.

Uit de enquête van de NBCC blijkt dat 26% van de Nederlandse bedrijven overweegt een vestiging te openen in het VK, of heeft dat al gedaan. Van de Britse bedrijven is 45% van plan een kantoor te openen in Nederland of in een van de andere EU-lidstaten.

Wensen van bedrijven

Als het gaat om verbetering van het onderlinge handelsverkeer pleiten bedrijven voor:

  • minder papierwerk en meer e-certificering
  • versoepeling van de voorwaarden voor zakenreizen
  • snellere markttoegang voor bederfelijke producten
  • uitbreiding van het aantal inspecteurs, met name aan de Britse kant