'Verdiep je in e-CertNL of besteed agro-export uit'

Het gebruik van e-CertNL, het systeem waarin landbouwgoederen voor export worden geregistreerd, wordt door veel ondernemers onderschat. "Gebruik je het niet dagelijks, besteed het dan uit", adviseert Edwin Egthuijsen van keuringsdienst Naktuinbouw.

Keuring boomkwekerijgewas

Dat veel ondernemers zich voorbereiden op de nieuwe exportprocedures, blijkt wel uit de 200 cursisten die de afgelopen maanden bij Naktuinbouw een e-CertNL-training volgden. Ook manager Edwin Egthuijsen van Naktuinbouw en zijn collega's zetten een tandje bij. Het aantal Brexit-keurmeesters groeide van 35 begin 2020 naar 65 mensen in het voorjaar van 2021.

Naktuinbouw verstrekt de exportcertificaten voor 'hoog risico' plantproducten namens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij export van die hoog risico producten, bijvoorbeeld bomen, planten of zaden, én levende dieren naar het VK is sinds 1 januari 2021 een certificaat verplicht. Zonder een fytosanitair certificaat voor plantproducten en een veterinair certificaat voor levende dieren mogen deze transporten de grens niet over.

De Britse regering heeft de verplichte certificering uitgesteld voor vlees, zuivel, groenten en fruit. Voor producten van dierlijke oorsprong, bijvoorbeeld eieren, kaas, worst of yoghurt, is de deadline nu 1 oktober 2021. Dat was 1 april. Voor 'laag risico' plantproducten, bijvoorbeeld sla en paprika's, peren of snijbloemen, is de certificaatplicht verschoven van 1 april dit jaar naar 1 januari 2022.

eHerkenning en e-CertNL

Het inspectie- en certificeringsproces kan snel en efficiënt verlopen, als ondernemers het goed voorbereiden. Startpunt is een correcte aanmelding van de lading in het overheidssysteem e-CertNL, zegt Egthuijsen. "Ben je hiermee niet bekend, dan kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen."

De eerste inlog bij e-CertNL begint met het aanvragen van eHerkenning, een soort DigiD voor bedrijven. En het bedrijf moet zich registreren bij Naktuinbouw, de NVWA of een andere keuringsdienst en bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Welke keuringsdienst het moet zijn, is afhankelijk van het soort product. "Het kan zomaar een paar weken duren voor je alle aanvragen hebt geregeld", benadrukt Egthuijsen.

Eenmaal ingelogd op e-CertNL moeten ondernemers goed opletten dat zij de juiste gegevens invullen. Gaat dat niet goed, dan worden voor de zending verkeerde exporteisen in het systeem ingesteld. Bovendien wordt een verkeerd certificaat aangevraagd.

Inspectieaanvraag

Het aanvragen van de inspectie is de volgende kritieke stap. In de praktijk komt het regelmatig voor dat ondernemers inspecties 's avonds aanvragen voor de volgende ochtend. Maar in verband met de planning moet zo’n aanvraag uiterlijk 24 uur van te voren worden gedaan. De kans is anders groot dat de inspecteur niet op tijd komt.

Tijdens de inspectie moet de volledige zending aanwezig zijn. Want de inspecteur wil de hele lading kunnen bekijken. Lading die 'nog onderweg is', kan niet worden geïnspecteerd en dus ook niet met de zending mee. Hetzelfde geldt voor producten die al in de vrachtwagen staan. Die moeten voor de inspectie worden uitgepakt.

Lees verder op het Brexitloket