Zakenreizen naar het VK en werken in het VK vanaf 1 januari 2021

Op 1 januari 2021 is de Brexit-transitieperiode voorbij en maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer onderdeel uit van de interne markt en de douane-unie van de EU. Hierdoor zal het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal dat geldt binnen de EU niet langer van toepassing zijn in het VK. In het VK zullen nieuwe regels gaan gelden voor (zaken)reizigers uit de EU en voor EU-burgers die in het VK willen gaan werken. Hieronder een kort overzicht.

Travellers in London
Beeld: Pixabay

(Zaken)reizen

Reizigers uit de EU die voor een vakantie of kort bezoek aan familieleden naar het VK willen komen hoeven hiervoor geen visum aan te vragen. Reizigers moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort dat geldig is voor de duur van het bezoek aan het VK. Identiteitskaarten zullen in de meeste gevallen niet meer worden geaccepteerd vanaf 1 oktober 2021. Voor meer informatie, bijvoorbeeld over wat u wel en niet mag meenemen in uw bagage, zie de link naar de Guidance: Visiting the UK from 1 January 2021 onderaan deze pagina.

Reizigers die voor bepaalde zakelijke activiteiten naar het VK komen hoeven, net als andere reizigers, geen visum te hebben. Zakelijke activiteiten die zijn toegestaan zonder dat daarvoor een visum vereist is staan vermeld op de website van de Britse overheid (zie link onderaan deze pagina). Voorbeelden zijn het deelnemen aan conferenties, seminars en beurzen, het installeren, repareren of onderhouden van apparatuur als onderdeel van een contract met een Britse bedrijf/organisatie of het onderhandelen over en sluiten van deals en contracten.

Werken in het VK

Als u in het VK gaat werken (ook als dat vrijwilligerswerk of een stage is) dan is daarvoor wel een visum vereist. Het VK zal hiervoor vanaf 1 januari 2021 een puntensysteem hanteren. Dit betekent dat personen die na 1 januari 2021 willen gaan werken in het VK aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen zoals het in bezit zijn van een baanaanbod, een minimumsalaris en voldoende beheersing van de Engelse taal. Voor hooggeschoold personeel, studenten en enkele specialistische beroepen of beroepsgroepen waarvoor er een tekort aan arbeidskrachten in het VK is, zijn er speciale visa. Voor meer informatie over de verschillende visa en het puntensysteem zie de link onderaan deze pagina.