Nieuwe registratie-eisen voor importeurs van planten en plantaardig materiaal in het VK

Handelaren die planten en plantaardig materiaal importeren in het Verenigd Koninkrijk dienen vόόr 30 juli 2020 te voldoen aan de nieuwe registratie-eisen zoals vastgesteld in Artikel 65 van de Plantgezondheidsverordening (EU) 2016/2031. Alle professionele marktdeelnemers dienen via hun PEACH account een geldig adres is het VK, of een geldig adres van een gevolmachtigd vertegenwoordiger in het VK op te geven. Van professionele marktdeelnemers die vόόr 30 juli 2020 niet voldoen aan de nieuwe eisen zal de PEACH account worden gedeactiveerd. Handelaren die zich nu nog als importeur uit een derde land willen laten registreren in het VK kunnen dit nog tot 30 mei 2020 doen. Daarna worden registraties niet meer geaccepteerd door landbouwministerie Defra.

Greenhouse flowers
Beeld: Image by Marin from Pixabay

Geldig adres in het VK

Nederlandse exporteurs van planten en plantaardig materiaal die in het VK geregistreerd staan als importeur in PEACH én een bedrijfspand of kantoor hebben in het VK dienen een geldige naam, het adres van hun bedrijfspand of kantoor in het VK en bijbehorende contactgegevens te registreren via hun PEACH account. Het bedrijfspand/kantoor moet kunnen worden gecontacteerd en toegankelijk zijn voor bezoek van plantgezondheidsinspecteurs.  

Geldig adres van een gevolmachtigd vertegenwoordiger in het VK

Nederlandse exporteurs van planten en plantaardig materiaal die in het VK geregistreerd staan als importeur in PEACH maar die géén fysieke aanwezigheid (bedrijfspand of kantoor) hebben in het VK kunnen een gevolmachtigd vertegenwoordiger, bijvoorbeeld een douane agent/expediteur, aanwijzen die wel in het VK gevestigd is. In dit geval is de gevolmachtigd vertegenwoordiger verantwoordelijk voor het inklaren van de zendingen van de Nederlandse exporteur, en is dan ook verplicht om te voldoen aan bepaalde plantgezondheidseisen namens de Nederlandse exporteur.

Registreren als importeur in het VK

Nederlandse exporteurs van planten en plantaardige producten kunnen zich nog tot 30 mei 2020 registreren als importeur in het VK. De registratie verloopt via PEACH (zie link onderaan deze pagina). Na 30 mei 2020 worden registraties niet meer geaccepteerd door het Britse landbouwministerie Defra.