Zomerscholing tegen kinderarbeid tijdens hazelnootoogst in Turkije

In 2010 besloot de Nederlandse hazelnotenimporteur Finma actie te ondernemen tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waaronder hazelnoten werden geoogst in het noorden van Turkije. Met financiële ondersteuning van het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FKB) neemt Finma stappen tegen kinderarbeid. Dit doen ze vooral door zomerscholing op te zetten voor de kinderen van de seizoenarbeiders.

Lessen in klas

Finma is een van Nederlands grootste importeurs van hazelnoten. De hazelnoten van Finma komen vooral uit gebieden ten zuiden van de Zwarte Zee, waar ze 's zomers worden geoogst door migrerende arbeiders.

Meewerken met ouders

"Deze seizoenarbeiders wonen vaak langs de hazelnootvelden, in tenten zonder sanitaire voorzieningen", zegt Mehmet Soytürk, directeur van Finma. "De kinderen gaan mee naar de velden, waar ze niets te doen hebben. Als ze wat ouder zijn, helpen ze hun ouders bij het plukken van de hazelnoten. Hiervoor krijgen ze dan wat geld van de eigenaar van het veld."

"Ik kom daar regelmatig. Dan reis je veel en dan zie je ook veel: kinderen die rond de velden hangen of op de velden werken. Dat doet pijn," vertelt Mehmet. "Die kinderen horen op school te zitten."

Zomerschool

Daarom zet Finma zich in om kinderen op te vangen en zomerscholing te geven. Velen zijn nog analfabeet maar leren op deze manier – in de zomer – lezen. Voor de oudere kinderen en volwassenen is er avondscholing. Tijdens deze lessen leren zij naast lezen, ook over duurzaamheid binnen de hazelnotenbranche en over hun rechten als seizoenarbeiders.

Betere arbeidsomstandigheden

Finma heeft inmiddels een toegewijd team opgezet om de arbeidsomstandigheden van de seizoenarbeiders te verbeteren. Ze deden dit in samenwerking met de distributeur Yavuz Gida A.S., de NGO Social Development en de Turkse overheid. Dit samenwerkingsverband zorgt ook voor nieuwe faciliteiten en infrastructuur, door waterleidingen en sanitaire voorzieningen aan te leggen.

Lesruimtes

De Turkse overheid voorziet Finma van ruimtes om les in te geven.

Finma sponsort ook een magazine om de arbeiders te informeren over hun rechten, duurzaamheid en het coronavirus. Dit tijdschrift heeft inmiddels al 8.000 leden van haar doelgroep bereikt.

Meer weten?

  • Wilt u ook het risico op kinderarbeid in uw keten onderzoeken en bestrijden? Lees meer over de regeling FBK.
  • Onze andere regelingen voor het verduurzamen van uw keten in ontwikkelingslanden, vindt u op onze themapagina Verduurzamen ketens.
  • Wilt u meer weten over maatschappelijk verantwoord ondernemen in Turkije? Lees de informatie op onze pagina MVO in Turkije.