Met uw huisdier naar Slowakije

Als u op vakantie of voor langere tijd naar het buitenland met uw huisdier wil gaan, dan moet u in bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.

dierenpassport
©Pexels

Een identificatie van uw dier is verplicht als u gaat reizen. Dit kan door middel van een microchip. Het nummer van de microchip zal uw dierenarts in het dierenpaspoort vastleggen.

Als u wilt reizen met uw hond, kat of fret, dan moet uw dier gevaccineerd zijn tegen rabiës. Rabiës (hondsdolheid) is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren, inclusief de mens. De ziekte komt in het wild voor bij vossen en vleermuizen.

Onderstaand een globaal overzicht van de voorschriften ten aanzien van Slowakije, zoals dit begin 2016 geldig is. Voor de meest actuele informatie neemt u contact met het landbouwbureau van de ambassade. Ook op de site van de NVWA kunt u veel nuttige informatie vinden.

De rabiës vaccinatie mag worden gegeven vanaf 12 weken. De vaccinatie is pas geldig als deze is toegediend op een leeftijd van 12 weken en daarna 3 weken wachttijd in acht zijn genomen (i.v.m. werkzaamheid vaccin). Dieren jonger dan 12 weken hoeven niet gevaccineerd te worden en mogen naar Slowakije. In dit geval moet een verklaring (onder deze tekst) ingevuld worden.

In het openbaar vervoer moet u uw dier verplicht muilkorven.

Voor andere dieren zoals konijnen, hamsters, ratten etc. is geen documentatie verplicht.

Voor meer informatie kunt u hier (in het Slovaaks) raadplegen.