Singapore budget 2021: Nieuw Agri-food Cluster Transformation Fund stimuleert lokale productie

Dinsdag 16 februari heeft de Singaporese regering het budget 2021 gepresenteerd. Ongeveer S$60 miljoen zal worden gereserveerd voor een nieuw fonds om boeren te helpen technologie beter te benutten in de lokale voedselproductie, aldus vice-premier Heng Swee Keat.

Singapore

Het nieuwe Agri-food Cluster Transformation Fund moet bijdragen aan de realisatie van het zogenaamde 30 by 30 visie waarin Singapore in 2030 30 procent van zijn voedingsbehoeften lokaal wil laten produceren.

In de toespraak werd de hightech Eco-Ark voor de kust van Changi als voorbeeld genoemd. De Eco-Ark is een drijvende viskwekerij, gebouwd door het Aquaculture Center of Excellence met financiële steun van het Agriculture Productivity Fund. Met geavanceerde aquacultuur- technologieën kan Eco-Ark 20 keer meer output produceren dan het gemiddelde in viskwekerijen aan de kust, aldus Heng.

We hebben technologie gebruikt om onze water- en landbeperkingen te overwinnen en zullen hetzelfde doen voor klimaatverandering", zei hij.

Symptomen van klimaatverandering zijn onder meer vaker extreme weersomstandigheden, die de wereldwijde toeleveringsketens kunnen verstoren en de wereldwijde voedselproductie kunnen bedreigen. Maar het gebruik van technologie kan de landbouwsector opvangen van grillige neerslagpatronen en stijgende temperaturen.

Het nieuwe fonds, het Agri-Food Cluster Transformation Fund genaamd, zal het bestaande Agriculture Productivity Fund vervangen, zei de heer Heng, die ook de minister van Financiën is. Het Agriculture Productivity Fund wordt beheerd door het Singapore Food Agency en werd in 2014 opgericht om boeren te helpen hun opbrengsten te verhogen en hun productiemogelijkheden te vergroten. Meer details over het nieuwe fonds zullen worden bekendgemaakt door het ministerie van Duurzaamheid en Milieu (MSE) tijdens het debat over de begroting. De Singapore Food Agency is een agentschap onder MSE.

Het Agri-food Cluster Transformation Fund is onderdeel van het Singapore Green plan 2030.

Nieuw Agri-food Cluster Transformation Fund
Beeld: ©NL Singapore