COVID-19 doet voedselzekerheid van Singapore wankelen

Sinds verschillende landen over de hele wereld in lockdown zijn gegaan zien we dat de supply chain van voedsel verstoord is. Toen Maleisië, het land waar Singapore een groot deel van zijn voedsel van importeert, in maart aankondigde zorgde dit voor grote paniek onder de consumenten in Singapore met lange rijen en lege schappen tot gevolg.

Singapore is voor meer dan 90% afhankelijk van import van voedsel. Het land rankt meerdere jaren nummer 1 op voedselzekerheid, maar COVID-19 kan dit wel eens verstoren. De grote afhankelijkheid van Singapore van voedselimport maakt het kwetsbaar voor kortstondige verstoringen als gevolg van aanbodtekorten uit omringende landen.

Lege straten in Singapore tijdens de coronacrisis
Beeld: ©Adobe Stock
Lege straten in Singapore tijdens de coronacrisis

Het lijkt moeilijk te anticiperen en te plannen voor de sociaal-psychologische reacties op waargenomen voedseltekorten, zoals blijkt uit de meest recente run op verse en bevroren groenten, kip en eieren op dinsdag dat Maleisië de grenzen sloot. Hoewel voedsel nog steeds naar Singapore mag worden vervoerd, heeft de regering rijst en noedels in voorraad als back-upplan, maar een tekort aan verse producten is te verwachten wanneer Maleisië in de nabije toekomst zijn eigen voorraad nodig heeft.

Toen op 3 april Prime Minster Lee de nieuwe verscherpte richtlijnen aangekondigde, gingen mensen massaal naar de supermarkt om in te slaan. Met name diepvriesproducten, eieren, toiletpapier, rijst en pasta worden veel ingeslagen. Vanaf 8 april zijn alle scholen en niet essentiële bedrijven voor tenminste 4 weken gesloten. Werkgevers zijn verplicht hun mensen vanuit huis laten te laten werken.

Aankooplimieten

Alle supermarkten hebben aankooplimieten gesteld voor producten als  toiletpapier, Instant noedels/ pasta, vlees, eieren, rijst en kookolie.

Eten bij restaurants of hawker centers mag ook niet meer. Wel mag je eten afhalen of laten bezorgen daar waar mogelijk. Eetgelegenheden die nog geen bezorgservice hebben kunnen gebruik maken van 3e partijen. Chauffeurs van taxi's en particuliere huurauto's mogen nu boodschappen en levensmiddelen bezorgen om aan de toegenomen vraag te voldoen tijdens de COVID-19-uitbraak

Stimuleringspakket

Er is een tweede stimuleringspakket voor Singapore aangekondigd door het parlement: 48 miljard voor inwoners en bedrijven. Een aanzienlijk deel van het geld gaat naar het ondersteunen van werknemers en het redden van banen, werkenden, zelfstandigen, werklozen, lage inkomens, banen en opleiding bieden.

Voor 2020 betalen commerciële panden die zwaar zijn getroffen door de COVID-19-uitbraak geen onroerendgoedbelasting. Dit geldt voor hotels, appartementen met service, toeristische attracties, winkels en restaurants.