Shiok Meats komt als eerste met garnalen kweek-vlees

De gele dumpling ziet eruit en smaakt naar garnalen, volgens de weinige mensen die het hebben geproefd, maar het gehakt binnenin kost meer om te produceren dan de duurste abalone. De vulling kwam niet uit de zee, maar werd gemaakt met behulp van garnalenstamcellen in een lokaal laboratorium in Singapore.

Shiok Meats, het eerste op cellen gebaseerde visbedrijf van de regio, lanceerde in maart zijn eerste dumplings met garnalen.

Het kostte de acht maanden oude onderneming maanden van vallen en opstaan ​​en SGD 5.000 om slechts acht knoedels te maken met in de cel gekweekte garnalen, volgens de mede-oprichter en CEO Sandhya Sriram. Dr. Sandhya en haar collega Ling Ka Yi, beiden stamcelbiologen, zijn overgestapt van het bestuderen van stamcellen voor mogelijke medische behandelingen om ze te gebruiken voor voedsel. De door hen ontwikkelde Shiok Shrimp Dumplings zijn zo kostbaar om te produceren omdat de beschikbare voedingsoplossing - ook bekend als kweekmedia – die gebruikt wordt om de cellen te voeden duur is, verklaarde Dr. Sandhya. Dit omvat het merendeel van de kosten, die volgens haar zullen dalen als de productie in drie tot vijf jaar is toegenomen.

Tegen het einde van volgend jaar gelooft het bedrijf dat het de kosten kan verlagen tot SGD 50 per kilo (circa 34 euro), door zijn eigen in-house plantaardige kweekmedia te ontwikkelen. Er zijn maar weinig laboratoria die zich richten op het kweken van visvlees op basis van stamcellen. Veelal is dit rund, kip of varkensvlees.