Terugblik op de Foodexpo in Herning

De levensmiddelen en horeca vakbeurs Foodexpo werd van 27 t/m 29 maart in Herning gehouden. Er waren meer dan 560 exposanten en uiteindelijk 22.815 bezoekers. De bezoekers kwamen voornamelijk uit Denemarken, maar ik kwam ook Noren, Zweden en een IJslander tegen. De sfeer was geweldig. Ik was het eens met Marion Huijink, eigenaar van Dutch Deli: “Eindelijk weer eens op een beurs, waar je collega’s en veel andere food-enthousiasten tegen komt!”

Beeld: ©Renske Nijland

Mijn indruk was dat het bovendien een erg op Denen gerichte beurs was. Sommige internationale standhouders leken wat verdwaald en vielen uit de (Deense) toon. Voor Nederlandse bedrijven die iets met Denemarken willen zou ik deze beurs aanbevelen om de markt te leren kennen, maar níet om direct een stand te gaan reserveren.

De hallen hadden allemaal een duidelijk thema; linksaf bij de ingang een hal met biologische levensmiddelen en dranken in één marktachtig-design, de hal erna startups, vervolgens keukeninventaris en zelfs streetfood vervoermiddelen, daarna meer inrichting, werkkleding e.d., en helemaal achteraan de grootste hal met alle groothandelaren en producenten die niet in de speciale hallen terecht waren gekomen. O ja, nog een hele hal met alcoholische dranken en drie(!) met bestek, borden en hotel inventaris.      

Mijn interesse is natuurlijk breed op levensmiddelen gebied, maar voor hotel inventaris heb ik geen geduld. Ook de hal met alcoholische drank heb ik overgeslagen. Daarnaast konden ook alle Deense en Noordse kampioenschappen voor koks, bedienend personeel, voor banket- en pizza bakkers mijn aandacht niet vasthouden. Toch kon ik er met gemak een hele dag doorbrengen. Het zoemde van activiteit in alle levensmiddelen hallen. Degene die op de laatste Foodexpo (2018) voor de pandemie waren geweest zeiden dat het nu drukker was dan voorheen, levendiger.

Focus op bio, food startups en plantaardig

Nieuw was de focus op bio en food startups, overweldigend was de aandacht voor plantaardig. Een apart artikel hierover volgt binnenkort!

Op de beurs waren heel veel vleesvervangers, vega-gerechten en -producten. Daarnaast een grote focus op specifiek peulvruchten.

Gemiddelde consumenten komen in Denemarken niet verder dan erwtensoep als ze gerechten met peulvruchten moeten noemen. Chili con carne is hier nooit een succes geweest en het aantal Denen die te porren zijn voor Mexicaans of Indisch is beperkt. Bij de producten die niet direct bio of vega waren werd het klimaatvriendelijk karakter benadrukt.

Er waren niet minder dan drie pluimveehouderijen met eigen verkoop van al dan niet verschillend gekleurde eieren en diervriendelijk pluimveevlees, aangeprezen om de lage klimaatvoetafdruk.

TED talks

Het uitgebreide parallel programma met voordrachten maakte indruk. In elke hal was wel een uitnodigend ingerichte hoek voor presentaties en debatten.

Het optreden van trend onderzoeker en auteur Louise Byg Kongsholm over de belangrijkste trends trok veel publiek. Zij vertelde humoristisch en in een enorm hoog tempo over de invloed van de pandemie en wat we daarvan overhouden, namelijk de megatrend gezondheid, die in alle aspecten van het leven van consumenten doorklinkt.

Er was o.a. een vlot lopend verhaal van Bureau Veritas over hoe je producten aan kan prijzen zonder problemen te krijgen met de voorschriften of met kritische NGO’s.

En ook een panel dat positieve verhalen uitwisselde over peulvruchten en hoe je die kunt gebruiken in institutionele keukens.

Beeld: ©Renske Nijland

Nederland op de Foodexpo

Er was grote belangstelling voor Chocomel en voor de Aziatische gerechten van Heuschen & Schrouff Oriental Food. Farm Frites, Vion, Nutland, De Vegetarische Slager en Peka Kroef waren ook mooi vertegenwoordigd.

By Frederiks is een Deens bedrijf, maar vertegenwoordigt o.a. Koppert Cress en Willems Kaas met verve.

Bij de groothandels en agenten waren meer Nederlandse producten te vinden zoals Cupplement en Natural Spices.

Als Nederlandse bedrijven niet direct een stand willen hebben, is deze beurs gemakkelijk te bereiken en geeft een goede indruk van wat er leeft in Denemarken. Ik ontmoet u er graag!

De volgende Foodexpo zal in het voorjaar van 2024 worden gehouden.

Renske Nijland, Kopenhagen, 30 maart 2022