Portugal ziet stijging export van voedsel en dranken

De export van voedingsmiddelen en dranken is tussen januari en september 2020 met 1,53% gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar, volgens het National Instituut voor de Statistiek (INE).

Vooral de export naar markten buiten de Europese Unie heeft bijgedragen aan deze groei, die met meer dan 16,5% is toegenomen. Daarentegen daalde in de eerste drie kwartalen van het jaar de Portugese uitvoer binnen de Europese Unie met 6,20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Daarnaast is invoer van voedingsmiddelen en dranken tussen januari en september van dit jaar met 8% gedaald. Dit heeft bijgedragen aan een afzwakking van het handelstekort van de sector, dat een daling van bijna 500 miljoen euro liet zien ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Logo Fipa
©@FIPA

“De voedings- en drankindustrie heeft een grote capaciteit gehad om zichzelf te projecteren en groeimogelijkheden op de internationale markten te verkennen, zelfs in moeilijke tijden van een pandemie. De daling van de uitvoer binnen de EU mag echter niet onopgemerkt blijven. Om deze prestaties tegen te gaan, vooral in een tijd waarin heel Europa geconfronteerd wordt met de negatieve economische en sociale gevolgen van de pandemie, is het belangrijk om de strategieën voor de interne markt te versterken”, aldus de voorzitter van de Federatie van Portugese Agrovoedingsindustrieën (FIPA).

Bron: FIPA