OESO: economische groei in Nederland zorgt niet voor regionale ongelijkheden

Het OESO-rapport "Regional outlook 2023: the longstanding geography of inequalities" toont aan dat de inkomens per hoofd van de bevolking in de meeste OESO-landen de afgelopen twee decennia dichter bij elkaar zijn gekomen, grotendeels dankzij de indrukwekkende economische groei in landen met lagere inkomens. Maar tegelijkertijd is in meer dan de helft van de onderzochte OESO-landen de kloof tussen rijke en arme regio's groter geworden. Dit in tegenstelling tot de bevinding voor Nederland, waar de regionale ongelijkheid juist is gekrompen.

Presentatie OESO-rapport Regional outlook 2023

Bovendien laat het rapport de groeiende rol van stedelijke regio’s zien, die blijven profiteren van productiviteitsvoordelen als gevolg van hun grootte en dichtheid van voorzieningen. Toch worstelen deze stedelijke gebieden met uitdagingen zoals woningtekorten en congestie. Een ander belangrijk aspect dat aan het licht komt, zijn de servicekloven die de productiviteit in achterblijvende regio's aantasten. Verschillen in toegang tot openbare diensten en infrastructuur hebben niet alleen invloed op het welzijn van mensen, maar ook op de economische prestaties van deze gebieden. Het rapport benadrukt de noodzaak van investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en digitale infrastructuur om deze kloven te overbruggen.

Beleidsaanpak voor vermindering regionale ongelijkheid

Regionale ongelijkheden

Aanhoudende regionale ongelijkheden moeten niet worden onderschat en hebben niet alleen economische implicaties, maar ook sociale en politieke gevolgen. Ze dragen bij aan fiscale lasten voor overheden, verminderde toegang tot openbare diensten en een afname van het vertrouwen in de nationale overheden. Daarnaast wordt er belicht dat de ongelijkheid tussen regio’s kan worden vergroot door de transitie richting een groene economie. Het rapport biedt een gedetailleerd beleidsaanpak om zowel achterblijvende- en welvarende regio's te ondersteunen in een dynamische omgeving

Vermindering van ongelijkheid in arbeidsproductiviteit resulteert in vermindering van regionale inkomensongelijkheid

Regionale verschillen

In Nederland is, naast de krimp in regionale ongelijkheid, ook de kloof in arbeidsproductiviteit tussen Nederlandse regio’s gekrompen. Het overbruggen van laatstbenoemde kloof is belangrijk om inkomensongelijkheid te verminderen. Hoewel de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en digitale infrastructuur in Nederlandse (niet-) stedelijke regio’s boven het gemiddelde van de OESO-landen ligt, zijn er toch regionale verschillen te overbruggen. Tot slot heeft de groene transitie ook implicaties op de Nederlandse regio’s, al blijken de implicaties minder groot dan de andere OESO-landen.

Meer informatie