MEXICO: Export van avocado’s uit Jalisco naar de VS mogelijk

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw heeft 11 juli j.l. formeel toestemming gegeven voor de invoer van avocado's uit de Mexicaanse staat Jalisco. Producenten uit Jalisco hebben als gevolg hiervan in één klap toegang tot de markt van het grootste avocado importerende land ter wereld.
 

Michoacán en Jalisco vooralsnog de enigen
Mexico is ’s werelds grootste avocado producerende land en na Michoacán is Jalisco de belangrijkste avocado-producerende deelstaat van Mexico. Tot op heden was Michoacán echter de enige Mexicaanse deelstaat met toestemming om avocado’s naar de Verenigde Staten te exporteren.

Als gevolg hiervan hebben producenten en exporteurs uit Jalisco zich de afgelopen jaren gericht op andere exportmarkten. De avocadosector van Jalisco exporteert tegenwoordig jaarlijks meer dan 113.000 ton avocado naar 30 verschillende landen, waaronder Canada, Japan, Spanje en  Nederland.

De VS kondigde vorig jaar aan dat producenten uit Jalisco ook toegang tot de Amerikaanse markt zouden krijgen, en heeft sindsdien de inspectie en certificering van meer dan 8.000 hectare avocado boomgaarden in Jalisco afgerond.

Na ongeveer 10 jaar gewacht te hebben kunnen de producenten nu dus net als telers uit Michoacán avocado’s aan de Noord-Amerikaanse markt leveren. De avocadotelers van Jalisco kunnen volgens vertegenwoordigers van de vereniging van avocado producenten en exporteurs van Jalsico (APEAJAL) in eerste instantie 3.000 tot 5.000 ton Hass-avocado per week naar de Verenigde Staten exporteren. Er zal moeten blijken hoe de opening van de Amerikaanse markt de productie en export van de staat naar Europa zal beïnvloeden.

In de toekomst zullen andere belangrijke avocado-producerende staten als Estado de Mexico en Nayarit waarschijnlijk ook in aanmerking komen voor toegang tot de Amerikaanse markt.

Avocado
Beeld: ©LAN Mexico

Milieu-impact van de avocadoteelt
Zoals in eerdere artikelen op deze website reeds is aangegeven heeft de groeiende Mexicaanse avocadoproductie invloed op het landschap en het milieu. Daarom heeft het landbouwteam van de Nederlandse ambassade opdracht gegeven tot een onderzoek naar de milieu-impact van de avocadoproductie en -handel tussen Mexico en Europa.

Zodra het onderzoek is afgerond zullen de resultaten worden gepresenteerd tijdens een evenement, dat op deze website zal worden aangekondigd.