Amerikaanse vraag naar Mexicaanse avocados blijft stijgen

Het Amerikaanse Ministerie voor Landbouw stelt in een rapport dat de Mexicaanse avocado-export naar de VS voor het landbouwjaar 2019/2020 naar verwachting een miljard ton zal overschrijden. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan de 888 duizend ton van landbouwjaar 2018/2019.

Avocado

Groeiende vraag

“Avocadoproducenten in Mexico zijn daarom op zoek om de omstandigheden van het plattenland te verbeteren, zoals gezondere bodems en toegang tot water. Op deze manier hopen de producenten de productie en opbrengsten te verhogen, aangezien het bijna onmogelijk is om aan de hoge vraag in de VS te voldoen” aldus het rapport. De toegenomen vraag van avocados in de VS is te zien aan de exponentiele groei van de jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking. Men at in 2001 slechts 900 gram tegenover 3,2 kg in 2019.

Klimaat- en sociale zorgen

Milieugroeperingen en misdaaddeskundigden beginnen echter alarm te slaan over de gevolgen van de Amerikaanse vraag naar avocado’s uit Michoacán. Michoacán is de enige Mexicaanse deelstaat die het product naar de VS mag exporteren. In maart 2019 waarschuwde Global Forest Watch van het World Resources Institute in Washington al over het kappen van honderden hectaren bossen in Michoacán ten behoeve van avocadoplantages bedoeld voor de export.

Gezien de groeiende vraag zijn organisaties als Equal Exchange en Rainforest Alliance al begonnen met het certificeren van avocado’s in Mexico, rekening houdend met de manier waarop het product wordt gekweekt tot aan de manier waarop het op de markt wordt gebracht.

Tegelijkertijd hebben Amerikaanse media verschillende onderzoeken gedaan naar afpersing en witwassen door criminele groepen in Michoacán in de avocado industrie. Het Amerikaanse academische tijdschrift Politics & Policy berekende dat de waarde van de afpersing tussen 1 en 4 procent van de totale productiewaarde ligt.