Mexico: Nieuwe etikettering aan de voorzijde

Op 1 oktober j.l. heeft het Mexicaanse Huis van Afgevaardigden ingestemd met de hervormingen en toevoegingen aan de Algemene Gezondheidswet. Dit pakket aan hervormingen en toevoegingen houdt in dat voedsel en niet-alcoholische dranken een etikettering aan de voorzijde moeten hebben waar waarheidsgetrouwe, duidelijke, snelle en eenvoudige voedingsinformatie op wordt vermeld als de inhoud de maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid overschrijdt. Het betreft de dagelijks aanbevolen hoeveelheden van energie, toegevoegde suikers, verzadigde vetten, zout en andere kritieke voedingsstoffen en ingrediënten.

In Mexico, waar overgewicht en obesitas een groot probleem is (7 op de10 volwassenen en 3 op de10 kinderen), werd massaal voor het nieuwe wetsvoorstel gestemd. In het Huis van Afgevaardigden werden er 458 stemmen vóór geteld, niemand stemde tegen en 2 onthielden zich van de stemming. Het wetsvoorstel zal nu worden voorgelegd aan de Senaat.

De voorzitter van de Gezondheidscommissie, afgevaardigde Miroslava Sánchez Galván stelt dat de etikettering een hulpmiddel is voor de bevordering van de volksgezondheid. Het voorstel voor een duidelijke en gemakkelijk te begrijpen etikettering is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en goede internationale praktijken die hebben aangetoond dat duidelijke waarschuwingen op het etiket van levensmiddelen leiden tot aanzienlijke veranderingen in de eetgewoonten van consumenten.

Internationale organisaties zoals UNICEF, de FAO en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ook hun genoegen geuit met betrekking tot de hervorming van de Algemene Gezondheidswet. Zie in onderstaande link (Spaans) het bericht van de FAO.