Mexico in de top 10 van agrofood-exporteurs

Begin deze maand werd bekendgemaakt dat Mexico in de top 10 van agrofood-exporteurs is gekomen ten koste van Argentinië. De belangrijkste exportproducten zijn; bier, avocado, tomaat, tequila, koekjes, chilipepers en berries. Populaire bestemmingen zijn de VS en Canada.

Bron: via Economista van Wereldhandelsorganisatie / Banxico

De export van agrofoodproducten uit Mexico is dan ook dit jaar gegroeid. Het adviesbureau Grupo Consultor de Mercados Agrícolas (Agricultural Markets Consulting Group) merkte echter op dat de export van twee van de zes belangrijkste exportproducten, namelijk avocado en tomaat, tijdens de eerste helft van 2019 respectievelijk daalden met 3,8 en 2,3 procent. Het overgrote deel van deze export is bestemd voor de bovengenoemde landen.  

In de eerste helft van het jaar, steeg de buitenlandse verkoop van natuurlijke en bewerkte voedingsmiddelen uit Mexico met 5,9 procent, tot een waarde van bijna $19.5 miljard. De invoer bedroeg daarentegen bijna $13 miljard, 1,4 procent minder dan een jaar eerder.

De sector kent al lang een overschot, wat inhoudt dat de waarde van de export, de import overtreft. Van januari tot juni 2019 bedroeg het overschot ruim 6 miljard dollar. Het cijfer impliceert een stijging van 24,1 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2018.

Lees het volledige artikel van de Agricultural Markets Consulting Group in het Spaans via onderstaande link.